Hírek

Szenttamás.rs

 

Elsősegélynyújtás az iskolában

Elméleti és gyakorlati oktatást szerveztek a hetedikes és nyolcadikos diákok számára

Az elsősegélynyújtás olyan egészségügyi beavatkozás, melyet bárki elvégezhet a sürgősségi ellátás megkezdése előtt azért, hogy a baleset vagy hirtelen egészségkárosodás következményeit elhárítsa. Fontos, hogy minél több polgár és fiatal rendelkezzen legalább alapismeretekkel ebben a témában, ezért a Vöröskereszt helyi szervezete folytatja a már megkezdett gyermekképzési programot.

Régóta hangoztatják, hogy az elsősegélynyújtás teljes és részletes képzésének az oktatási rendszer részévé kell(ene) válnia, és amíg erre nem kerül sor, a Vöröskereszt szenttamási szervezete kitart azon álláspontja mellett, hogy ismertesse a legfontosabb elsősegélynyújtási tudnivalókat a község általános és középiskolás diákjaival. Ennek jegyében elméleti és gyakorlati oktatásra került sor a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában, ahol a hetedikesek és a nyolcadikosok elsajátíthatták a legfontosabb elsősegélynyújtási műveleteket és tudnivalókat. Goran Radovanović, a Vöröskeresz szervezetének titkára elmondta, a téma felkeltette a diákok figyelmét, és sorra vették a gyakorlatokat is: − Megtanulták a háromszög kendő és a kompressziós kötszer használatát, láthatták hogyan kell rögzíteni a megrepedt vagy eltört végtagot, és ezeket a gyakorlatban ki is próbálhatták. Az oktatásban nagy segítségünkre volt Nataša Kajić, a helyi egészségház nővére, aki külön vizsgát tett elsősegélyből, így ezen a területen taníthat is – mondta Radovanović. Kiemelte, az akciót folytatják a község általános iskoláiban.

Szavai szerint a felmérések sok esetben azt mutatják, hogy az életveszélyes sérültek életesélyeit az első 3-5 perc lényegesen meghatározza. Ez az az időintervallum, amikor a szakszerű segítség még feltehetően nincs a helyszínen, így a sérült életesélyei a laikuson múlnak. Ezen ismeret birtokában mindenki számára érthetővé válik, hogy miért tartozik az egyik legfontosabb társadalmi érdek közé az elsősegélynyújtási ismeretek széleskörű terjesztése. 

szenttamas.rs