Hírek

Szenttamás.rs

 

Közeledik a tanév vége

A szenttamási általános iskolában őszre egy magyar tagozat indul (egyelőre) 20 diákkal

 

Május 31-én lejárt az elsősök beíratásának határideje Az első osztályba azok a gyermekek iratkozhattak, akik 2021. szeptember 1-ig legalább hat és fél, de legfeljebb hét és fél életévüket töltötték be. Idén tehát a 2014. március 1-jétől 2015. február 28-ig született gyermekek iskolakötelesek. A tavalyihoz hasonlóan az idén is 20 magyar ajkú első osztályos diákra számítottunk, és ennyien is íratkoztak be, mondta Munjin Szokola Erika, a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója. Hozzátette, tavaly és tavalyelőtt 60-62 elsőst írattak be a szülők, idén valamelyest csökkent a gyerekek száma, és őszre 58 elsős kezdi meg a tanévet. Mint mondta, arra számítani kell, hogy a nyár folyamán még jelentkezik valaki, vagy elköltözik: − Az általános iskolák nyolcadikosai számára június 8-án ér véget a tanév, a többi diák számára pedig június 21-én. A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában a jelenlegi adatok alapján három első osztály indul, 38 szerb nyelven (két osztály), és egy magyar tagozat, 20 kisdiákkal: −A nyolcadik osztályt iskolánkban 49 tanuló fejezi, számukra a kisérettségi vizsgákat június 22-én, 23-án és 24-én szervezzük meg ugyanolyan formában, mint tavaly. A vizsgákra való felkészülések megkezdődtek, és hangsúlyozni kell, hogy az órákon való részvétel minden érettségiző számára kötelező, egyszerűbben fogalmazva, aki nem jár a felkészítő órákra, az nem érettségizhet. Matematikából és anyanyelvből 20-20 órát, a kombinált tesztre pedig 5 tantárgyból 4-4 óra felkészítőt szervezünk. Nyolcadikosaink ballagását június 11-ére tervezzük, és a járványügyi előírásokkal összhangban az iskola udvarában kerül rá sor. Egyelőre úgy tűnik, hogy elmarad az ünnepi vacsora, minden élőzene nélkül zajlik, a ballagás csupán néhány órás rendezvény lesz, de közben várjuk a szigorítások enyhülését – magyarázta az igazgatónő.

Kiemelte, bár a különböző versenyeken idén csak a nyolcadikosok indultak, nagyon büszkék a diákokra, hiszen kiválóan teljesítettek.

− Robotikából Anastasija Stojanović teljesített a legjobban, aki túljutott a körzeti versenyen és bekerült az ország legjobbai közé. Sportból Anja Kovačev jeleskedett, aki atlétikában a körzeti versenyen második lett és továbbjutott a régióközi versenyre, ahol ugyancsak a második helyen végzett. Sajnos, nem jutott ki az országos versenyre, mivel csak az első helyezettek jutnak el. A nyolcadikos Uhács Leticia 2.helyezést ért el az Óbecsén megtartott körzeti anyanyelvi versenyen, felkészítő tanára Gluvakov Lenke volt. Leticia így továbbjutott a köztársasági szintű versenyre, amelyet Szabadkán tartottak. A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács idén új formában szervezte meg a Színek és formák harmóniája elnevezésű versenyt, amely keretében kompozíciókat, felállított csendéletet fotóztak a diákok. A versenyre 51 oktatási intézményből 671 munka érkezett be, a harmadik korcsoportban Szabó Robertina, iskolánk tanulója az első helyet szerezte meg, felkészítő tanára Popović Jelena − sorolta az igazgatőnő.

Munjin Szokola Erika elmondta még, hogy május 27-én közös szülői értekezletet tartottak a nyolcadikosokkal és szüleikkel, amelyen a kisérettségi vizsga mellett a pályaválasztásról volt szó.

 

Paraczky László

szenttamas.rs