Hírek

Szenttamás.rs

 

Különleges kiállításra készülnek a Zmaj iskolában

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola november 24-én, kedden ünnepeli az iskola napját. A neves szerb költő születésnapján az idén a már hagyományos alkalmi műsor mellett 16 órai kezdettel egy különleges iskolatörténeti kiállítást is megnyitnak, mégpedig az iskola levéltárában, raktárában és a tantermekben található régi iskolai taneszközökből, dokumentációból, könyvekből és más tárgyakból.

Munjin Szokola Erika, az intézmény igazgatónője mondta el, hogy kedden délután mi minden várja az iskola egyik földszinti tantermében a meghívott vendégeket, az iskola nyugdíjasait, a diákokat, szülőket és látogatókat, a kiállítással ugyanis a 65 éves iskolának  állítanak emléket.

− A minden bizonnyal nagy érdeklődést kiváltó esemény megszervezésével, pontosabban az ahhoz szükséges anyag összegyűjtésével Munjin Andrea könyvtáros és Hustyi Károly adminisztratív dolgozó lett megbízva. Feladatuk, hogy átnézzék a levéltárunkat és az összes olyan termet, ahol régi taneszközöket, tanszereket, valamint különböző, egykoron az órákon használt tárgyakat őrzünk, és ezeket egy helyre gyűjtsék össze – magyarázta az igazgatónő.

Hustyi Károly nem szándékozta előre részletezni a már hetek óta gyűjtögetett és rendezés alatti tárgyak többségét, hiszen, mint mondta, ezáltal csökkeni fog a meglepetés varázsa: − Annyit azonban elárulhatok, hogy ez alkalomra előkerestük a legrégibb, 1957/58-as anyakönyvet, kitesszük egy régi naplót, egy jegyzőkönyvet és a valamikor olyan népszerű Pionírotthon naplóját és jegyzőkönyvét. Természetesen az egészet az akkor készült fényképekkel tesszük színesebbé. Az egykori, az oktatásban használt eszközök közül kiállítunk régi lemezjátszót, magnetofont, írásvetítőt (grafoszkóp), ugyanakkor van régi iskolapadunk is, tintatartó és még sok-sok olyan dolog, ami az idősebbeknek feleleveníti az itt töltött időt és gyermekkort, a mai diákok számára pedig érdekesség. Az újabb korból, azaz a múlt század 70-es és 80-as éveiből is lesz néhány olyan tárgy, amit ezidáig kevesen láttak, mint például a különböző dicsérő oklevelek és a sporteseményeken kapott érmek – emelte ki a kiállítás egyik szervezője. Mint mondta, a kiállított tárgyakat az iskolanapot követően egy külön helyiségben raktározzák el, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ezekből a közeljövőben akár egy állandó tárlatot is rendezhetnek.

Paraczky László