Hírek

Szenttamás.rs

 

Madárijesztők az iskolaudvarban

Az Európai Zöld Hét keretében újrahasznosítható anyagokkal dolgoztak az iskola alsósai

 

A szenttamási önkormányzat és a Szenttamási Ifjúsági Iroda a 2021. évi Európai Zöld Hét (május 31. – június 4.) keretében felkérte a község területén működő iskolákat, hogy kapcsolódjanak be a Szennyezőanyag-mentességi célkitűzés elnevezésű projektumba. Ennek keretében az alsósok madárijesztőket készíthetnek, a felsősök és a középiskolások pedig rajzokkal, festményekkel, versekkel, domborművekkel és egyéb művészeti alkotásokkal kapcsolódhatnak be az elképzelésbe. A legjobb munkákat a községháza előtti parkban állítják ki.

A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvarában csütörtökön mindegyik alsós osztály készített egy-egy madárijesztőt. Munjin Szokola Erika, az intézmény igazgatója kihangsúlyozta, hogy a különböző névre keresztelt madárijesztőkhöz a fából készült keretet Horváth Nándor bognármester adományozta az iskolának.

− Az alsósok a nap folyamán az iskolaudvarban elkészítették a madárijesztőket. A lényeg tulajdonképpen az újrahasznosítható anyagok felhasználásában volt, a diákok pedig az osztálytanítókkal megbeszélték, hogy ki mit tud hozni otthonról. Nagyon sokféle anyag gyült össze, a PET-palackoktól kezdve a szalmán át egészen a régi CD lemezekig, de volt sok hulladék műanyag és papír is. Szeretnék minden osztályt megdicsérni, hiszen nagyon ötletes munkák készültek – nyilatkozta az igazgatónő.

A harmadikos diákok egy csoportja és Ifjú Judit tanítónő a Hess névre keresztelt madárijesztővel

 

Lévai Aranka, a IV/2 osztály tanítónője elmondta, hogy a diákok napokig hozták és gyűjtötték a különböző anyagokat.

− A fő cél tulajdonképpen az, hogy szórakozva tanulják meg a gyerekek azt, hogy az újrahasznosítható anyagokból mennyi minden készülhet, többek között madárijesztő is. Közösen dolgoztunk, ami nem kevésbé fontos, hiszen a közös munka összekovácsolja a csoportot – fogalmazott az osztálytanító.

Lévai Aranka tanítónő és a IV/2 osztály

 

Miközben a diákok serénykedtek, lassan elkészült a Sanyi bácsira keresztelt madárijesztő. A kérdésre, hogy mi mindent használtak fel, a diákok szinte egyszerre mondták: a feje régi labda, a szemei gombok, a fején szalmakalap, a kezében bot, ingje, nadrágja és cipője ugyancsak a régi holmik közül került elő.

− Már pár héte készülődtek a diákok. Mindenki utánajárt, hogy mi az, ami a madárijesztő elkészítéséhez felhasználható. Volt aki lyukas labdát vagy régi ruhaneműt, más pedig szalmát hozott. Végül madzaggal mindezt ráerősítettük a fából készült vázra, így Hess bácsi most egy ideig az udvaron hessegeti a madarakat – mesélte mosolyogva Ifjú Judit, a harmadikosok tanítónője. Az Európai Zöld Hét az Európai Unió 2021 tavaszára ütemezett szennyezőanyag-mentességi cselekvési terve, az európai zöld megállapodás egyik kulcsfontosságú intézkedése.


 

Forrás: Magyar Szó

szenttamas.rs