Hírek

Szenttamas.rs

 

Kémiai kaméleon, fogkrém elefántoknak, palackba zárt szellem…

Újra tömeges és érdekes volt a Szenttamáson tartott tudományfesztivál

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában pénteken lezajlott a sorrendben VIII. Zmaj Tudományfesztivál. A több száz diákot és vendéget felölelő rendezvény koordinátorai Vörös Adrianna biológia szakos és Gluvakov Lenke magyar szakos tanárnő ezúttal is mindent megtettek azért, hogy a fesztivál az újdonságok bemutatása mellett mindenki számára érdekes legyen.

Gluvakov Lenke elmondta, hónapok óta készültek, rengeteg ötlet, terv gyűlt össze az elmúlt három év alatt, amikor a rendezvényt járvány miatt nem tudták megszervezni.

− Az idén tizenkét stand van, mindegyik standot egy-egy tantárgy képviseli és mindegyik érdekes a maga módján. Matekból a Rubik-kockát lehet különböző aspektusból megfigyelni, földrajzból Észak-Amerika a téma, a történelem standon a látogató „elutazhat” az ókori Egyiptomba, ahol a piramisokról, fáraókról szóló beszámolókat láthattak és hallhattak, ugyanott érdekes kézműves dolgok is készültek, mint például az amulett. Biológiából ugyancsak érdekes összeállításról van szó, ahol a digitalizált világon keresztül a tanulók közelebb kerültek a biológia tudományához. A biológia-sarok további érdekessége az, hogy az idén a tengervilág és a strand-partyhoz kötöttük a témát – sorolta a koordinátor.

Hozzátette, a fesztivál fő célja, hogy a gyerekek játékos módon, különböző kvízeken, teszteken keresztül felmérjék saját tudásukat, illetve új dolgokat ismerjenek meg.

− A hetedik és a nyolcadikos diákok számára azért fontos mindez, mert akár pályaorientációként is felfoghatjuk, hiszen a kísérleteket, játékokat követően lehet hogy valaki éppen itt szeret bele egy-egy tudományágba, ami után úgy dönt, hogy az adott szakirány után érdeklődik, és a középiskolát is ilyen szempontból választja majd – fogalmazott Gluvakov Lenke.

Elmondása szerint a rendezvény folyamatosan nő, terebélyesedik, és egyre többen érdeklődnek iránta.

− Idén a község iskoláinak tanulói mellett Verbászról az Október 20-a Általános Iskola diákjai is eljöttek, továbbá az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karáról docensek és doktoranduszok tiszteltek meg bennünket és tartottak különböző előadásokat a tanulóknak.

Dr. Stanislav Simin, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanára elmondta, állatorvosként a parazitákkal foglalkozik, az érdeklődő diákoknak főleg a háziállatokat támadó élősködőket mutatta be:

− A parazitológia a biológia azon területe, ahol a vizsgálat célja az élősködő életmódot folytató lények, a paraziták megismerése. A diákoknak üvegbe gyűjtött parazitákat mutattam be, amelyek a háziállatokban találhatók, egyesek közülük az emberre is veszélyesek. A mikroszkópon például a bolhát nagyítottuk ki, ami a gyerekek számára talán az egyik legismertebb élősködő, a háziállatoknál nagy kellemetlenséget tud okozni, továbbá bemutattunk néhányat a kutyákat, juhokat stb. támadó élősködők közül is – mondta Stanislav Simin.

Hozzátette, az egyetemről érkezett tanárok több más érdekességet is ismertettek a diákokkal. Az állati tüdő maketten bemutatták, hogyan lélegeznek a nagy testű háziállatok, megcsodálhatták a sertés koponyát, megismerhették a csótányféléket stb.

A körülöttünk lévő természeti értékek és élőlények jeletőségéről a diákoknak dr. Oliver Fojkar, a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakmunkatársa tartott vetítéssel egybekötött előadást:

− Örülünk, hogy a diákoknak bemutathatjuk mindazt, amit a természet megóvásáért tettünk és teszünk. Két rövidfilmet hoztunk, egyik a vajdasági természetvédelemről szól, a másikban pedig azokat a konkrét tevékenységeket láthatták, amelyekkel az intézmény foglalkozik. Egy kis kiállítást is rendeztünk, amelyen megcsodálható Vajdaság két szimbóluma, a preparált fehér gólya és a rétisas, bemutattuk az ürgét, de hoztunk egy 30 millió éves fosszilt is, és elmeséltük a diákoknak, hogy ezen a területen feküdt egykoron a Pannon-tenger, melyben a Tarcal-hegység egy sziget volt – sorolta az intézet munkatársa.

Szöllősi Rita hatodikos diáklány a matematika standon tolmácsolta az érdeklődő diákoknak, hogy mi-mindent készítettek:

− Az asztalokra kiraktuk a Rubik-kockákat, monogram játékot, az e-logikai kifestős játékot, többféle háromszöget stb. A diáktársakat leginkább a Rubik-kocka meg az „ördög lakat“ érdekelte, azokkal játszottak. Igazából van köztük olyan, amit tényleg nehéz megfejteni és sokat kell gondolkodni, de olyan is ami nem nehéz. Például egy Rubik-kockát megtanulni kirakni nehéz, én sem tanultam meg még rendesen – mondta Rita.

Gojić Szilvia kémiatanárnő kifejtette, az idei Zmaj fesztiválon a hetedikes és a nyolcadikos diákok látványos kémiai kísérleteket mutattak be. Volt köztük a kémiai kaméleon, fogkrém elefántoknak, palackba zárt szellem, vulkánok stb. A látogatók megtekinthették a különböző molekulák 3D modeljeit is. A kémiateremben Süge Zsófi nyolcadikos diáklány és társai ügyesen adagolták az üvegedényekbe a különböző szereket, porokat, folyadékot, megkeverték, összerázták, a végeredmény pedig néha hatalmas hab, sűrű füst, a folyadék színének megváltozása stb. lett.

− Csináltunk fogkrémet az elefántoknak, ami igazából hirtelen keletkezett nagy hab. Hogy mi kell hozzá? Csak néhány összetevő: hidrogén, H2O2, szín, különböző porok, sőt, mosogatószer is – mondta mosolyogva Zsófi.

Az egyes számú tanteremben német és angol nyelvű érdekességeket mutattak be a diákoknak. Bakos Dorina nyolcadikos diák szerint a feladatok érdekesek voltak:

− A két idegen nyelv és a vele kapcsolatos érdekességek felkeltették a diákok érdeklődését. Jómagam, mint segítő az angol csoportba jelentkeztem, de volt német nyelv is. Különféle játékokat szedtek össze a szervezők, pl. össze kellett rakni különböző szavakat, a képek mellé odatenni az állatokat a neveik alapján, a dobókockás játékot pedig úgy játszottuk, hogy a diákok kihúztak egy lapot, amelyre egy szó volt írva, mondjuk sport, ruhadarab, étel és lerajzolták a táblára. Aki kitalálta, az jutott a következő körbe. Egyébként az egész bemutató az órai anyagokból állt össze, szerintem azért, hogy az összes gyerek bemutathassa tudását – mondta Dorina.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs