Hírek

Szenttamas.rs

 

A Vöröskereszt szenttamási aktivistáinak akciója az AIDS elleni világnapon

 

December elsején világszerte megemlékeztek az AIDS áldozatairól. Szenttamás legnagyobb bevásárlóközpontjának előcsarnokában a Szerbiai Vöröskereszt helyi fiókszervezetének önkéntesei prevenciós és felvilágosító programot szerveztek. Ezzel hívták fel a lakosság figyelmét az AIDS betegség terjedésének a megelőzésére.

Bergel Zoltán, a Vöröskereszt helyi szervezetének titkára elmondta, immár hagyományosan minden év december elsején az aktivistákkal közösen emlékeztetik a polgárokat a betegségre: ‒ Az idén úgy döntöttünk, hogy nyílt tribünt szervezünk, kérdőívekkel, szórólapokkal és informatív jellegű tájékoztatóval. A cél természetesen ezúttal is a polgárok figyelmének felkeltése, hogy az egészségmegőrzés céljából mire kell odafigyelni. Sajnos, korunk egyik ilyen igen súlyos betegsége az AIDS – mutatott rá a titkár. A kérdésre, hogy milyenek a visszajelzések a polgárok részéről, elmondta, szinte minden korosztály érdeklődést mutat a téma iránt, hallottak a betegségről, és készségesen válaszolnak az önkéntesek által feltett kérdésekre, kitöltik az erre vonatkozó kérdőívet. Utóbbinál nem kötelező sem a név, sem pedig egyéb személyes adat feltüntetése.

Iva Mihajlov, a Vöröskereszt egyik szenttamási aktivistája elmondta, barátnőivel két évvel ezelőtt kapcsolódtak be a december elsejei világnapról szóló aktivitásokba. A délelőtt folyamán igen nagy volt az érdeklődés a polgárok részéről, csaknem mindenki kapott a betegség főbb tudnivalóiról készült kis könyvecskéből, és a kérdőívekre is sokat válaszoltak: ‒ Névvel és név nélkül is ki lehetett tölteni a kérdőíveket, ez teljesen egyénfüggő. A betegséggel kapcsolatban általános kérdéseket tettünk fel, ugyanakkor szívesen válaszoltunk is a polgárok kérdéseire. Kampányuk célja, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, milyen úton kaphatják el ezt a veszélyes vírust és hogyan védekezhetnek – mondta a harmadikos gimnazista.

 

P. L.