Hírek

Szenttamas.rs

 

Régi helyére került a vasárapi piac

Tíz év után újra régi helyén áll a vasárnapi piac. Talán így lehetne a legrövidebben összefoglalni a szenttamási önkormányzat utóbbi projektumát, amely keretében teljes egészében rendbeszedték az egykori Svaštar közelében lévő területet, és a vásártérről visszaköltözött a hagyományos vasárnapi piac, vagy ahogyan a szenttamásiak mondják: a kispiac.

A nyár folyamán az önkormányzat a két útkereszteződés közötti egykori piac helyét teljesen átalakította. Új parkolóhelyek épültek, tető alá kerültek az elárusítóhelyek, az egész teret újraaszfaltozták, kisebb pihenőhely és új kút is van. A piaccal szembeni sarkon felújították a mosdót is.

Az első „munkanapon”, október 6-án a rossz idő ellenére is igencsak szép számú elárusító és vevő jelent meg a piacon, de jelen voltak az önkormányzat, valamint a szenttamási és turiai Helyi Közösség képviselői is. Radivoj Paroški polgármester, Ninoslav Jokanović és Miloš Jovanović körbejárták a piacot, és elbeszélgettek az árusokkal, de a vásárlókkal is. A község első embere a sajtó képviselőinek elmondta, örömére szolgál, hogy a piac visszakerült a régi helyére, hiszen régen hagyomány volt, hogy vasárnap délelőttönként a polgárok itt találkoznak, beszélgetnek.

− Örülök, hogy újra működik a piac, és személy szerint annak is, ahogyan jelenleg a terület kinéz. A begluki városrész közepén az ún. Svaštar területe sokáig elhanyagoltnak számított. Egykor itt volt a vasárnapi piac, melyet évekkel ezelőtt egy másik helyre helyeztek át, ám emberek többségének azonban nem igazán tetszett ez a döntés. Pontosabban az új helyen lévő piac soha nem volt annyira látogatott, mint ez, itt, a begluki részen. Több polgár felkérésére az önkormányzat úgy döntött, hogy felújítja a Svaštar környékét, ezzel együtt a piacteret is, s így kerül vissza a piac a régi helyére. A délelőtt folyamán elbeszélgettünk az emberekkel, és mindannyian elégedettek, hogy a piac újból itt van. Teljes egészében felújítottuk a Janko Katić és a Pero Segedinac utcák kereszteződése közötti területet – mondta a polgármester. Hozzátette, bízik abban, hogy a közeljövőben az itt lévő üzletek mellett kisipari műhelyek is nyílnak, ami elősegíti a városrész gazdasági erősödését.

Az új piac karbantartását a Graditelj Közvállalat végzi. 

P. L. (Fotó: A. B.)