Művelődés

Szenttamas.rs

 

Magyarországra készülnek a szenttamási betlehemezők

A szenttamási Pitypang Néptánc Egyesület csoportjai megkezdték a felkészülést a karácsonyi műsorra, az idősebb gyerekek pedig Magyarországra készülnek betlehemezni.

Gaál Brigitta csoportvezető a szerda esti próbát követően elmondta, a hagyományos karácsonyi műsor az idén december 23-án lesz 19 órai kezdettel a Zsebszínházban, és az ünnepi eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Ugyanakkor, mint mondta, az idősebb gyerekek a szenttamási betlehemes játékkal az idén ott lesznek a debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozón, amelyet december 1113-ig rendeznek meg. A magyarországi rendezvény immár 25. alkalommal ad otthont a Kárpát-medencében élő magyar hagyományőrző csoportok téli ünnepköri játékainak, és az ország egyik legrangosabb ilyen jellegű szemléjének számít, amit az is bizonyít, hogy az idei évtől a debreceni betlehemes találkozó szellemi kulturális örökség lett.

Nagy megtiszteltetés az egyesület számára, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvényre kaptunk meghívást. Külön öröm számukra, hogy a szenttamási gyerekek a december 11-i megnyitó ünnepségen lépnek fel − emelte ki a csoportvezető. Hozzátette, a kis betlehemesek december 18-án újra Magyarországra utaznak, amikoris Kiskunhalason három helyszínen mutatkoznak be az ottani közönségnek. 16 órától az Idősek Otthonában, 17 órától az Adventi Udvarban, 18 órától pedig Alsóvárosi Katolikus Templomban adják elő a gyerekek a betlehemet.

A karácsonyi fellépésre külön koreográfusok készítik a Pitypang Néptánc Egyesület csoportjait Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó személyében. A koreográfiákat illetően hírportálunknak Balázs elmondta, a legkisebb csoporttal, akik mintegy harmincan vannak, Rábaközi játékokat és a Vitnyédi bölcsőcske szokást mutatják be a közönségnek.

− Elöljáróban annyit árulhatok el, hogy nagyon szép hagyomány bemutatásáról van szó. Az egész arról szól, hogy Rábaközben egy bölcsőt vittek körül a faluban, és minden háznál megálltak, énekeltek. Az egész hasonló a vidékünkön is ismeretes betlehemezéshez, csak a betlehem helyett bölcsőt vittek és bölcsődalokat énekeltek. A nagyobb gyerekcsoporttal viszont lázasan készülünk a betlehemi játékkal, amit a karácsonyi műsor keretében egy kicsit kibővítünk. Pásztortánc és egy kis somogyi ugrós kíséri majd az ünnepi bemutatót – tette hozzá Cseszák Balázs.

Készülődés a karácsonyi műsorra képek

Készülődés a karácsonyi műsorra képek

Készülődés a karácsonyi műsorra képek

Készülődés a karácsonyi műsorra képek

Készülődés a karácsonyi műsorra képek

P. L.