Közérdekű

Szenttamas.rs

A MŰVÉSZETTEL ÉRTÜK

          Szerbia Kulturális és Tájékoztatási Minisztériuma az idén áprilisban hagyta jóvá a szenttamási Art Művészegyesület és a Gyöngy, a szellemileg visszamaradott  személyek megsegítését szolgáló egyesület közös projektumát, amely a Művészettel Értük elnevezést viseli. A két egyesület projektuma december 13-án, a kishegyesi Kátai tanyán került megrendezésre. Az egynapos képzőművészeti és alkotótáborba mintegy 30 személy kapcsolódott be, pontosabban 20  a Gyöngy egyesületből és 10 az Art Művészegyesületből. A projektum által kapott eszközökből a szükséges anyagot és kellékeket vásárolták meg, míg a tartózkodást és az utat védnökök által biztosították.

Műhelymunka a Kátai tanyán

Svetozar Kaćanski, nyugalmazott rajztanár, és az Art egyesület vezetője hírportálunknak elmondta, hogy a képzőművészeti téma a madárijesztő volt, ami szerinte telitalálatnak bizonyult, hiszen nagyon sokszínű, ugyanakkor minőséges alkotások születtek. A különböző technikákkal és anyaggal készült munkákból nemcsak Szenttamáson, hanem Turján és Nádalján is rendeznek kiállítást.
Móricz Tímea négy éve dolgozik a Gyöngy egyesületben: – A művészegyesület tagjai különböző technikákat mutattak a gyerekeknek, akik mindannyian lelkesen rajzolták és festették a megadott témát. Habár sok tagunk van, csak húszan jöttünk Kishegyesre, mert sajnos a gyerekek közül csak ennyien tudnak ceruzát, ecsetet fogni, és elsajátítani az itt bemutatott technikákat. Nagyon szép alkotások születtek, amelyeket egészen biztosan a szélesebb közönségnek is bemutatunk.

Kirándulás a Kátai tanyára

A projektum felelőse Fuszkó István, szenttamási fafaragó nyilatkozatában kifejtette, hogy a pénteki közös összejövetel az alkotótevékenység mellett egyúttal jó lehetőség volt arra is, hogy  a gyerekek közvetlenül is megismerjék a művészeket és a művészpedagógusokat: – Elég régóta készülődtünk erre a közös találkozóra, és az egyesületből szinte minden művészeti ág képviselve volt. Jómagam is odahaza előkészítettem, amivel dolgoztak a gyerekek. Hoztam két faragott lepkét, egy kisebb fadobozt, egy faragott galambot és egy baglyot is, amit nagy szakértelemmel festettek be a gyerekek.
Azt mindenképpen el kell mondanunk, hogy a Gyöngy tagjainak ez volt az első komolyabb találkozásuk a műalkotások létrejöttének folyamatával. Az egynapos alkotótábor pedig nemcsak egymás megismerését és új barátságok kialakulását hozta magával, hanem rávilágított rra, hogy a fogyatékos gyerekek iránti előítéleteket el kell törölni, és el kell ismerni értékeiket. Nem lenne rossz dolog a gyerekekre nézve, ha az ilyen és hasonló alkotóműhelyek hagyományozódnának.

Paraczky László, 2013.12.13.