Hírek

Szenttamás.rs

 

Kolbászfesztivál, újratöltve

Az idén október 22-e és 25-e között rendezik meg Békéscsabán, a kolbász fővárosában a Csabai Kolbászfesztivált. A négy napos ünnepen ezekben a napokban a disznótoros hagyományőrzésé, a színes zenei, szórakoztató és családi programoké, a kulturált szórakozásé lesz a főszerep. A gasztronómiai bemutatóknak, kiállításoknak, vendégvárosoknak és borvidékeknek köszönhetően megjelennek az újdonságok és megelevenednek a szokások, a  város és vidék értékei.

A rendezvényen 2008 óta folyamatosan jelen van Szerbiából a Turiai Kolbászfesztivál küldöttsége is. A világ leghoszabb kolbászának készítői kolbászgyúrásban négy évvel ezelőtt bekerültek az első tíz közé Békéscsabán. Miroslav Medurić, a Kolbászfesztivál elnöke megerősítette, a Csabai Kolbászklub vendégeként idén is ott lesznek, a tervek szerint 9 tagú csapat megy, gyúrni is fognak, a fűszereket és a felszerelést pedig már elkészítették. Emellett, mint mondta, kóstolóval egybekötött bemutatót is tartanak, amelyen a látogatók megízlelhetik a híres turijai kolbászt, disznósajtot és tepertőt.

Európa legnagyobb kolbászfesztiváljának részleteiről, hagyományairól és újdonságairól a Csabai Kolbászfesztivál portálnak nyilatkozott Hégely Sándor fesztiváligazgató. Az alábbiakban ezt az interjút közöljük.

Kifőttek a pálinkák, a kétszáz kilót közelítik a vágnivaló sertések, lassan itt a disznóvágási szezon. A nyitány az idén sem lehet más, mint az immáron 19. Csabai Kolbászfesztivál Békéscsabán, a kolbász fővárosában október 22-25-e között. Ismét újdonságok társulnak a hagyományokhoz, ezekről is beszélgettünk Hégely Sándor fesztiváligazgatóval.

A kerékpárja útra kész?

Természetesen, és már alig várjuk a rajtot. A stáb is felkészült, a program több oldalt tesz ki, feleségem két kollégájával egy éven át szervezi a fesztivált, és már arra is vannak ötleteink, mivel rukkolunk elő jövőre, a jubileumi, 20. fesztiválon. Egyelőre annyit: egy könyvvel is készülünk, mely átöleli a fesztiválmúltat, és bemutatja Békéscsaba kulturális, néprajzi életét. No, de vissza a kérdésre és az idei rendezvényre, ismét bringával járom körbe majd a helyszíneket. Sőt, többet kell tekernem, mert tovább bővül a rendezvény, a sportcsarnoknál a Gyulai út nagyobb részét zárjuk le, a hátsó parkolót is megszüntetjük, ezáltal több, jobb, rendezettebb, szellősebb lesz a fesztivál.

– Egyik kiadványukban olvastam egy Ancsel Éva-idézetet: „Ahol elvesznek a tradíciók, ott kilyukad az idő, és elpereg a múlt.” Gondolom, ez is jelzi, hogy a legfontosabb fesztiválcél továbbra is a hagyományok őrzése, ápolása, továbbadása.

– A rendezvény alapeleme a disznóvágások bemutatása, a disznótorok hagyományainak továbbadása. Ehhez kapcsolódnak az újdonságok is, a fiatalokat igyekszünk minél nagyobb számban megszólítani, hogy jöjjenek, ismerjék, tanulják meg, hogyan zajlik egy disznótor, miként készül a kolbász, a töltött káposzta és sok egyéb finomság. Már az első napon több mint 200 ifjúsági csapat gyúrja a kolbászt, lesznek köztük óvodások, általános, közép- és főiskolások, egyetemisták. A saját gyermekeimen keresztül látom, mennyire készülnek, már a receptet, az öltözéküket, az asztaldíszítést állítják össze. Esti szórakozásként pedig érkeznek a fiatalok kedvencei, az ő zenei topelőadóik is színpadra lépnek három napon keresztül.

– Már régóta túlnőtte Békéscsabát a rendezvény, de a csabaiságot továbbra is képviselik?

– Éppen ezt akarjuk bemutatni, a vendéglátásunkat, a vendégszeretetünket. Azt tartja a mondás, egy csabainál otthon pálinkának és kolbásznak mindig lennie kell, ha váratlan vendég toppan be, akkor is legyen mivel megkínálni. Itt egyikből sem lesz hiány. A helyiek is általában ekkorra hívják meg a rokonságot, a barátokat bel- és külföldről egyaránt, illetve ha késik a meghívó, már érkezik részükről a célzás: „figyeljetek, idén is lesz kolbászfesztivál?”

– Milyenek a visszajelzések a fesztiválról?

– Negatív dolgokkal nem találkoztam, szeretik, várják az emberek, a csabaiak a sajátjuknak érzik. Igyekszünk idén is a legtöbbet nyújtani, hogy a csabaiak büszkék lehessenek erre a rendezvényre. Miként joggal büszke itt arra mindenki, hogy a legjobb kolbászt ő készíti, és ezt október 22-25. között számos programon be is bizonyíthatja.

– A legnagyobb attrakció a szombati frisskolbászkészítő verseny. Szeretnék hat csapattal benevezni. Megtehetem?

– Már régóta betelt a létszám, 600 csapatnál egyszerűen nem tudunk többet fogadni a sportcsarnokban és a sátrakban. Hozzáteszem, ehhez jön még több mint 200 ifjúsági, 100 nyugdíjas, hátrányos helyzetűeket tömörítő civil szervezet csapatának kolbászkészítése, a Krajcsó Pál Emlékverseny, melynek érdekessége, hogy a frisskolbász mellett vastagkolbászt is készítenek, és ezt azonos körülmények között füstöljük, tároljuk, majd egy későbbi időpontban hirdetünk eredményt. Ugyanakkor már a töltöttkáposzta-főző versenyen is megközelíthetjük a 100 csapatot. A szárazkolbászversenyre tavaly 120 versenymunkával neveztek, ez a versenyszám a legnagyobb szakmai kihívás. Örömteli, hogy külföldről is több mint 10 szalámi, kolbász érkezett. Ki kell emelnem a Csabai Kolbászklubot, mely az egyik legfontosabb pillére a rendezvénynek a hozzáértő szakembereivel, nem csoda, hogy többször közülük került ki a szárazkolbászverseny győztese.

– Beszéltünk a 20. fesztiválra tervezett kiadványról, de az idei fesztiválon is hozzájuthatnak a látogatók egy igazi könyvcsemegéhez.

– Dedinszky Gyula békéscsabai néprajzkutató, evangélikus lelkész: A csabai kolbász címmel 1975-ben írt könyvét újra kiadjuk, az idei Csabai Kolbászfesztiválon már kapható lesz.

– Az is újdonság, hogy a kolbászfesztiválhoz immáron egy kolbászház is kapcsolódik Békéscsabán, a Gyulai úton. Mi a ház funkciója?

– A disznótoros látványra és az itt átélhető élményekre építettük. A kolbászfesztivál négy napja után indul be igazán a disznóvágási szezon, és itt csapatépítő tréningeknek, baráti, családi disznótoroknak adunk otthont. A vállalkozó kedvű vendégek részt is vehetnek a munkálatokban. Az elkészült, és megmaradt termékeket hazavihetik, illetve bortrezorhoz hasonlóan megfelelő helyen tároljuk a füstölt kolbászukat, amiért évközben eljöhetnek. Most épül a rendezvénypajta, ahol nagyobb tömegeknek tudunk hasonló szolgáltatásokat nyújtani. Szóval, érdemes benézni, bejönni a kolbászházba is.

– A fesztiváligazgatónak is lesz saját füstölt kolbásza a rendezvény idejére?

– A kolbászkészítés nálam is rendes évi program, a versenyen viszont nem indulok. Ha nyernék, senki nem mosná le rólam, hogy bunda volt.

– Végezetül csak annyit, önnek mi a legnagyobb élménye a fesztivál ideje alatt?

– Amikor ismerősök, ismeretlenek odajönnek hozzám, kezet szorítanak velem, és azt mondják: nagyon jól érzik magukat.

Hegely Sándor

 

Forrás: Csabai Kolbászfesztivál

Fotó: bekesmatix.hu