Hírek

Szenttamas.rs

 

November 25-e, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

 

Az ENSZ közgyűlése 1999. december 17-e óta november 25-ét a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává nyilvánította. Az erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták ugyanis már 1981 óta ezen a dátumon emléknapot tartanak minden évben. Az ENSZ felkérte a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy ezen a napon figyelemfelhívásul szervezzenek programokat. A kezdeményezés kiemeli: a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti. A jelenség átfogó és szakszerű állami fellépést kíván, melyben az elkövetők nem maradnak büntetlenül, az áldozatok biztonságát pedig a rendszer szavatolja.

Szenttamás község területén 2016 augusztusától 119 családon belüli erőszakot jegyeztek. Idén, június 1-jétől október végéig a Szociális Központ erre a célra alakított munkacsoportja tíz összejövetelt tartott. Nem túl régóta a szenttamási rendőrség két dolgozója ‒ tekintettel, hogy az új törvény életbe lépett ‒ külön foglalkozik a beérkezett jelentésekkel és a családon belüli erőszakos cselekedetekkel, ugyanakkor a központnak is nagy szerep jut az új törvény alkalmazásánál. A Szociális Központ pszichológusa, Jasmina Pecelj Đurđevac elmondta, az új törvény fontosabb cikkelyeiről már több, ismertető jellegű összejövetelt szerveztek, amelyeken kitértek azok hatékonyságára és alkalmazhatóságára, azaz a családon belüli erőszak esetén való alkalmazására: ‒ Elmondhatom, hogy a kisebb intézkedések szinte állandóan folyamatban vannak, ami egyrészt a gyors bejelentéseknek köszönhető. Ezek az intézkedések a törvény megfelelő cikkelyével összhangban történnek. Az erre a célra alakított munkacsoport összejövetelein pedig pontosan meghatározzuk az erőszakkal szembeni fellépés formáit, illetve a megfelelő lépéseket az erőszak áldozatainak irányába. Lépten-nyomon azt tapasztaljuk, hogy egyféle globális erőszakhullámmal találjuk szembe magunkat, és ez, sajnos, Szenttamáson sincs másképp. Nálunk is megnőtt a feljelentések száma, tehát a törvénnyel összhangban határozott fellépésre van szükség, amely intézményes szinten biztosítani fogja az áldozat védelmét. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy tanácsadó szolgálatunk munkája teljesen igazolt, hiszen az mellett, hogy így sokkal szélesebb réteget karolunk fel, a védelemre szorulók gyakrabban keresnek fel bennünket. Közöttük olyan áldozatok is, akik több törődést, hatékonyabb védelmet igényelnek, mint amit a központ dolgozói nyújtani tudnak. Ezeket az eseteket úgy oldjuk meg, hogy az erőszakoskodókat külön behívjuk – tehát nem az áldozattal együtt ‒, és elbeszélgetünk velük, tájékoztatjuk őket a következményekről, ugyanakkor a megfelelő lépések, szankciók formáit is tudatjuk velük, amennyiben a feljelentés megismétlődik – magyarázta a központ pszichológusa. Hozzátette, az Autónom Női Központ két aktivistája rendszeresen jár a szociális központba, és az ő segítségükkel sikerült több, bonyolultabb esetnél is megoldást találni.

A szakember elmondta, a törvény hatályba lépése óta csaknem minden esetben pozitív visszajelzések történtek, ugyanis mind több bejelentés érkezik, ami azt jelenti, hogy a törvény hatékony eszköz, és bátorító tényező lehet az áldozat(ok) számára, aki(k) az átélt erőszakot követően eddig félt(ek) feljelentést tenni.

Beszélgetőtársunk elmondta, a Szociális Központon belül családi tanácsadó alakult, amely egy külön telefonszámon érhető el minden munkanapon 17 és 20 óra között. Mindazok, akiknek bármilyen problémájuk van a családon belül, telefonon kaphatnak utasítást és támogatást, illetve kérhetik a szakember tanácsát. Ez is egy lépés a családon belüli erőszak megfékezésének irányába, mert segítségével remélhetően csökkenthető, illetve elejét vehető a családon belüli helyzet elmérgesítése.

A tanácsadásra szolgáló telefonszám: 063/10-50-665.

P. L.