Hírek

Szenttamas.rs

 

„A vidék, ahol a gyökereink vannak!” -

A vajdasági magyarság kulturális öröksége az Európai Parlamentben

Deli Andor sajtóközleménye

„Nagy öröm számomra, hogy az Európai Parlament strasbourgi épületében megszervezhettem a vajdasági magyarság kulturális örökségét bemutató kiállítást, mely tanúságtétel a kulturális sokszínűségünk és a magyar nemzethez való tartozásunk mellett” - hangsúlyozta Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő „A vajdasági magyarok kulturális öröksége Szerbiában” című kiállítás megnyitóján.

„Vajdaság az a vidék, ahol a gyökereim vannak, az a talaj, melyből újra és újra erőt tudok meríteni a mindennapokhoz és a munkához. Sokan vagyunk ezzel így: 250 ezer magyar, akik az elődjeiktől örökül hagyott kulturális és történelmi értékeiket ápolják, gondozzák és gyarapítják a szerbiai Vajdaságban” - mondta nyitóbeszédében Deli Andor.

„A mai napon olyan, a vajdasági magyarság számára kiemelkedő értékeket mutatunk be, mint az aracsi pusztatemplom, a szabadkai szecessziós épületek, szakrális emlékeink vagy a doroszlói viselet. Az itt bemutatott tizenhat érték csak szemelvény a Vajdasági Értéktárban összegyűjtött számos kulturális, történelmi, építészeti és gasztronómiai emlék közül. Olyan értékek ezek, melyek meghatároznak minket, vajdasági magyarokat, bemutatják történelmi és kulturális sokszínűségünket, és egyben a kárpát-medencei magyarsággal való egybetartozásunkat” - hangsúlyozta a néppárti politikus a kiállítás kapcsán.

„Köszönet illeti a vajdasági magyar néprajzkutatókat, történészeket, építészeket és mindazokat, akik szorgos munkájukkal létrehozták a Vajdasági Értéktárat, a vajdasági magyarság kulturális és történelmi kincseit összefogó gyűjteményt. Szintén hálával tartozunk a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek, melynek gondozásában először jelent meg a kiállítás. Továbbá köszönjük az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormánynak és a Fidesznek, akik megvalósították a nemzetben való gondolkodást és politizálást, melynek következtében létrejöhetett ez a kiállítás az Európai Parlamentben” - tette hozzá Deli Andor, a kiállítás szervezője.

 

Strasbourg, 2018. július 3.