Hírek

Szenttamas.rs

 

A szoptatás jelentősége és az újszülött támogatása volt a téma

A Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete volt a házigazdája annak a vetítéssel egybekötött előadásnak, amelynek témája: Az újszülött szoptatásának és fejlődésének támogatása, valamint családi gondozása volt.

A projektum fő célja a fiatal anyák és terhes nők, továbbá családtagjaik számára fontos és egyértelműen pontos információk ismertetése a csecsemők megfelelő táplálkozásáról. A kismamák és terhes nők mellett jelen voltak még az egészségház dolgozói és a Kék Kör egyesület aktivistái is. A témával kapcsolatban a teltházas teremben dr. Gordana Ivanov és dr. Julija Đisalov tartott előadást.

Dr. Gordana Ivanov gyermekgyógyász, a Vajdasági Klinikai Központ szakorvosa az előadást összefoglalva elmondta, a program 2018 júliusában indult, és először az egészségügyi dolgozókat vonták be, akik az itt tapasztaltakat továbbadták a terhes nőknek és a kismamáknak: − A szoptatás népszerűsítése szempontjából ez nagyon hasznos, hiszen a gyakorlatban közvetlen alkalmazható tapasztalatok megosztása rendkívül fontos. A klinikai központ tulajdonképpen egyfajta bázis is, ahonnan elindulnak ezek a tribünök és előadások. A fő cél, hogy 2021 végére az egész tartományban megtartsuk az előadásokat a szoptatás lényegéről, szerepéről és annak a mindennapi gyakorlatban való alkalmazásáról fontosságáról. Számításaink szerint addig a tartomány összes egészségügyi dolgozója bővítheti tudását, de főleg a szülészeten dolgozók. Természetesen minderről megfelelő módon tájékoztatni kell minden olyan dolgozót, polgárt, aki bármilyen módon gyermekekkel foglalkozik, hogy az egész társadalom megértse a lényeget. Hogy reklámozzuk valamit, ami valódi, egészséges és gyönyörű. A technológia gyors fejlődésével a mai világ elkényeztetett fiataljai, köztük a fiatal anyák főleg olyan módszereket ragadnak meg, amik által könnyebb lesz az életük, felgyorsulnak a folyamatok, és mindezt csak egyetlen célból teszik: hogy sokkal több idejük legyen önmagukkal foglalkozni, s hogy az élet egyszerűbb legyen. Mindez pedig oda vezet, hogy a szoptatást nagyon korán abbahagyják. Helyette bevetik a különböző tápszereket, amelyek az anyatejet ,,helyettesítik”. Szerencsére ez a gyakorlat nem tartós, és vidékünkre nem igazán jellemző. Az anyák ösztönösen szoptatni akarnak, és így a lehető legjobb ételt adják csecsemőiknek. Az anyatejet semmi sem helyettesíti, helyettesítheti. A szakemberek azt ajánlják, hogy az újszülött legalább hat hónapig szopjon, amennyiben pedig azt az anya egészségi állapota és egyéb feltételek megengedik, akkor a kismama akár két évig is szoptathat. Ahhoz, hogy a fiatal anyukákat támogatni tudjuk, és megértsék az egésznek a lényegét, a családtagokat is tájékoztatni kell, akik ilyen szemszögből tekintve minden támogatást megadnak az anyának – magyarázta dr. Ivanov. Hozzátette, a klinikai központ felérése szerint hat hónapig a csecsemők mindössze 12,8 százaléka szopik, 40 százalékuk pedig a szoptatás mellett valamilyen tápszert is fogyaszt. A program fő célkitűzése az, hogy kizárólag az anyatej legyen a csecsemő fő eledele, és ne csak pár hónapig, hanem ameddig csak lehetséges, mert a szoptatás a világ legtermészetesebb dolga. A szerdán tartott előadást a Tartományi Egészségügyi Titkárság támogatta.

Paraczky László (foot: A. B.)