Hírek

Szenttamas.rs

 

Szerbia Európa ritmusában

Óriási érdeklődés követte a június 19-én Ćuprián megrendezett Szerbia Európa ritmusában rendezvényt, amelyen 20 község 250 fiatal versenyzője mutatta be tehetségét.  Az általános és középiskolások zene és a táncának idei versenye azonban egy igen hiányos eredményhirdetésről marad emlékezetes. Sokak szerint a győztes csapat már előre ismert volt.

Zombor szervezi jövőre a Szerbia Európa ritmusában elnevezésű rendezvényt, ugyanis a vasárnap Ćuprián megtartott döntőben a tartomány „legöregebb” városából érkező csapat győzött. A szavazás az Euróvíziós dalfesztiválhoz hasonlóan folyt, a fellépők helyiségeiből érkezett zsűri és a beérkezett SMS szavazatok döntöttek. A zombori csapat védnöke Ausztria volt, ami annyit jelent, hogy a győztes csapat a 10 napos ausztriai kirándulást, maga a város pedig az SMS-ek által összegyűjtött pénz felét kapja meg, amelyet az iskoláknak osztanak szét.

A Szerbia Európa ritmusában a legnagyobb gyermekrendezvény Szerbiában, amely országunkban már hét éves hagyománnyal bír, támogatói Európa és az Európai Unió. Az idén Ausztria, Finnország, Horvátország, Törökország, Svédország, Dánia, Montenegró, Nagy-Britannia, Belgium, Ciprus, Spanyolország, Olaszország, Izrael és Szlovénia és egyéb államok nagykövetei voltak a védnökök. A rendezvény az Európai chartával a fiatalok részvételéről a helyi közösségek és régiók életében, az EU ifjúságról szóló fehér könyvével, a Szerb Köztársaság nemzeti ifjúsági stratégiájával és Vajdaság ifjúságpolitikai akciótervével összhangban lett megtervezve. Célja a fiatal tehetségek serkentése, fejlesztése, felismerése és megőrzése Szerbiában, az interkulturalizmus, tolerancia, nemi egyenlőség népszerűsítése, az emberi jogok, különbségek, együttműködés és az élethosszig tartó tanulás tiszteletben tartása.

 

Sajtótájékoztató a verseny előtt

A rendezvény végrehajtó igazgatója, Igor Karadarević a vasárnap délutáni sajtótájékoztatón elmondta, az RTS által az utóbbi 50 év egyik legnagyobb olyan jellegű gyermekrendezvényéről és annak élő televíziós közvetítéséről van szó, amelyben 20 ország itteni nagykövetsége támogat. A helyszínen tartózkodók és a tévénézők húsz községből mintegy gyermek 250 fellépését követhetik. Idén Belcsény (Beočin), Raška, Verbász, Priboj, Zombor, Bogatić, Karlóca, Inđija, Varvarin, Ćićevac, Velika Plana, Szenttamás, Óbecse, Sjenica, Aleksandrovac, Brus, Bácspetrőc, Ražanj, Vrnjačka Banja és Čuprija községekből érkeztek fellépők: − A gyerekek visszamenőleg közel fél évig gyakoroltak a mai fellépésre, amit sokan Kis Szerb Euróvíziónak is neveznek, és ez számomra egy külön bókot jelent. Nagy megelégedéssel nyugtázhatjuk, hogy egy ilyen jellegű és méretű televíziós gyermekrendezvény az olasz, francia és svájci televíziók után Szerbiában is meghonosodott, és ennek is nagyon örülök – emelte a rendezvény első embere. Köszönetet mondott mindazoknak, akik önzetlenül, fáradtságot nem ismerve az elmúlt hónapokban járták az említett településeket, hogy sok ezer megtett kilométer után betanítsák a gyerekekkel a koreográfiákat.

Ćuprija polgármestere, Ninoslav Erić az újságíróknak kifejtette, az elmúlt hónapokban, de a rendezvény napján is több, mint 200 ember dolgozott azért, hogy a sport és a zene városában minden készen álljon a televíziós stáb, a több száz fellépő és a több ezres vendégsereg zavartalan fogadására: − Őszintén remélem, hogy ez a rendezvény a tehetséges fiatalok számára ugródeszkát jelent. Köszönetet mondok a szervezőknek azért, hogy az elmúlt hónapokban több nagykövetség képviselői látogatták meg városunkat.

David Makević a belgrádi EU-s külképviseletek megbízott irodájának vezetője nyilatkozatában kiemelte, a rendezvény előkészületei folyamán kiváló volt az együttműködés a ćupriai vezetőséggel. Mint mondta amellett, hogy településenként, községenként felkutatják a fiatal tehetségeket, azok vezetőségét mindenhol összekapcsolják egy-egy ország nagykövetségi képviselőjével, ezekből a kapcsolatokból pedig később igen komoly gazdasági, kétoldalú együttmúködések születnek. A szavazások magyarázatát illetően elmondta, a verseny befejezésével a helyszínen tartózkodó zsűri adja a szavazatok 50 százalékát, a másik 50 százalék pedig SMS-ek útján érkezik, vagyis a nézők szavaznak. A két eredmény összevetése alapján határozzák meg a rendezvény győztesét. Visszatérve az előkészületekhez hozzátette: − Hetente minden egyes községbe 7-9 előadó, oktató látogatott, akik a gyerekek tanítása és a gyakorlatok, tánclépések mellett a szülőkkel is elbeszélgettek. Emellett mindegyik településen forgattunk, nyilatkozatot kértünk a polgármestertől, segítettünk az előkészületek megszervezésében, utaslistákat készítettünk stb.

A ćupriai Ada Sportközpontban vasárnap 17 órakor kigyulladtak a reflektorok és megkezdődött a nyolcadik Szerbia Európa ritmusában rendezvény. A fellépő csapatokat több helyen népes szurkolótábor biztatta, az élő televíziós közvetítést Szenttamáson a Köztársaság téren egy óriáskivetítőn is követhették a nézők. Mivel minden fellépő csapat egy-egy országot képviselt, és a dalt, illetve a koreográfiát is ehhez igazították, a csapatok bejelentését pedig maguk a Szerbiában tartózkodó nagykövetek, illetve az adott városok polgármesterei tették meg. A verseny és a szavazás 19 óráig tartott, ami után (sokat szerint egy kissé vitatott módon) kihirdették a győztes csapatot.

 

Először léptek fel szenttamási gyerekek

Szenttamás partnere a ćupriai rendezvényen Spanyolország volt, így a szenttamási gyerekek spanyol produkcióval szerepeltek. Községünket első ízben egy tizennégy tagú csapat képviselte, általános iskolások és egy gimnazista. Közülük 11-en táncoltak, hárman pedig énekeltek.

Bakos Donatella, az egyik énekes szerint nem volt túl nehéz begyakorolni a koreográfiát, de az ének, illetve a nyelv elsajátítása már sokkal nehezebben ment: − Egy szerelmes dalról van szó, amelyet egy fiú énekel a lánynak. A címe El Canto del Loco besos, és egy pusziról szól. Mivel tényleg nem értettem egy mukkot sem spanyolul, úgy oldottuk meg, hogy a dalt először szerb nyelvre, majd magyarra fordítottuk. Visszaolvasva így a szöveget megértettem, hogy melyik szó mit jelent, a hansúlyozást pedig menet közben csiszoltuk – magyarázta Donatella.

Barna Teodóra és Forgács Kornélia a táncosokkal egy különleges, ritmikus, táncmozdulatokban gazdag koreográfiával kísérték az énekeseket: − Nehéz volt, főleg az elején, hiszen még soha nem csináltunk ilyen bonyolult lépéseket. Minden szombaton és vasárnap másfél órát gyakoroltunk, hogy minél jobban elsajátítsuk, megértsük az egészet. Utána már valamivel könnyebb volt, viszont egyes lépéseket, fordulatot rengeteget ismételtünk. Az egészben az a titok, hogy nagyon összehangoltan kell csinálni, tehát egyszerre, de különböző mozdulatok, lépések is voltak. Úgy is mondhatnánk, a ritmusérzés a legfontosabb.

A háromtagú szenttamási zsűri elnöke Jasmina Stolić karmester, a városi kórus vezetője volt, tagjai pedig Jadranka Miković-Džaferović zeneszakos tanárnő és Tatjana Vujanić írónő. Az itteni hivatalos delegációt Radivoj Paroški, a községi képviselő-testület elnöke vezette, mellette pedig jelen volt Radivoj Debeljački, a községi tanács regionális együttműködéssel és a helyi fejlesztéssel megbízott tagja, továbbá a Svetozar Miletić Gimnázium igazgatója, Maja Tutorov, a turiai Petar Drapšin Általános Iskola igazgatója, Branislava Zeremski és a nádaljai Žarko Zrenjanin Uča Általános Iskola igazgatója, Jasna Radić. Melletük a szülők, barátok, osztálytársak, tanárok nagy csoportja, mintegy 130 szurkoló érkezett ebbe a közép-szerbiai városba, és kitartóan biztatták a lelkes fiatalokat.

 

Sokan csalódottan távoztak

A verseny végén azonban valamennyien csalódottan hagyták el a csarnokot, és nemcsak a szenttamásiak, hanem a más városokból érkezők is. Többek szerint a győztes csapat nem érdemelte meg az első helyet, a szavazáskor, illetve pontozáskor pedig figyelembe sem vették a húsz jelenlévő zsűri leadott pontszámait. Radivoj Paroški szerint bár a verseny kiválóan meg volt szervezve, sem a pontozás, sem pedig a beérkezett SMS-szavazatok száma nem voltak átlátható: − Községünk az első perctől kezdve támogatta a gyerekek részvételét ezen a rangos rendezvényen. Fiataljaink kiválóan szerepeltek, és irigyelésre méltó színvonalat mutattak be, amiért csak gratulálni tudok nekik. A rendezvényről az általános benyomásaim viszont felemásak. Úgy gondolom, hogy jól szervezett, és pozitív benne az, hogy maga köré gyűjti a fiatal teheségeket, a tánc és ének szempontjából pedig lehetőséget ad a bemutatkozásra és a kibontakozásra. Ugyancsak támogattuk az érdelődők, szurkolók és a szülők elutazását, akik három autóbusszal érkeztek Ćupriába, idehaza pedig a Köztársaság téren egy óriás kivetítő segítségével az itthomaradottak is követhették a zenés rendezvényt. Szubjektív véleményem tehát, hogy a szenttamási csapat nagyon jól szerepelt, és szerintem a legjobbak voltak. Viszont maga a zsűri szavazása és az SMS-ben érkezett szavazatok egyeltalán nem voltak átláthatóak, az idő is nagyon rövid volt, és a végeredmények helyett csak a győztes város nevét hallottuk. Ezekután pedig a szenttamási fellépők és szurkolók  tábora (és nemcsak ők) csalódottan távozott a csarnokból, többen is könnyekkel a szemükben, mert úgy érezték, igazságtalanság történt – mutatott rá Paroški. Elismételte, a szenttamási gyerekek derekasan megállták helyüket és méltóan képviselték a községet, és ezért minden elismerést megérdemelnek.

Jasmina Stolić magiszter, karnagy, a szenttamási zsűri elnöke portálunknak nyilatkozva elmondta, a Szerbia Európa ritmusában rendezvény nagyon elnyerte tetszését: − Sok olyan talentumot gyűjt egy helyre, akik meg tudják mutatni tehetségüket a szélesebb közönség előtt, de ugyanakkor el kell mondanom, hogy nagyon csalódott vagyok a versenyrész kimenetelével. Úgy érzem, hogy sok résztvevő, szülő és képviselő egyezik ezzel a véleménnyel. Községünk csapata valóban nagyszerű produkciót mutatott be, pozitív visszhangot kapott a közönségtől, a verseny után azonban szemmel láthatóan csalódottak hagyták el a termet. Vigaszként elmondhatom nekik, törekvésük nem volt hiábavaló, mert egy tapasztalattal gazdagabbak lettek, és méltóan képviselték községünket. Sőt más községekből érkezett látogatók szerint a verseny egyik nagy esélyesének számítottak. Nem szeretnék gyanakvóan nyilatkozni a szavazásról, azonban véleményem szerint a verseny szervezőinek komoly kritikát kell továbbítani, hogy a legközelebbi együttműködés alkalmával elkerülhetők legyenek az ilyen helyzetek.

A vasárnapi rendezvényt a helyszínen mintegy 2500, a televíziós közvetítést pedig csaknem egymillió ember kísérte.

Európa ritmusában, képbeszámoló Ćuprijćról 2016. június 19.

Európa ritmusában, képbeszámoló Ćuprijćról 2016. június 19.

Európa ritmusában, képbeszámoló Ćuprijćról 2016. június 19.

Európa ritmusában, képbeszámoló Ćuprijćról 2016. június 19.

Európa ritmusában, képbeszámoló Ćuprijćról 2016. június 19.

Európa ritmusában, képbeszámoló Ćuprijćról 2016. június 19.

Európa ritmusában, képbeszámoló Ćuprijćról 2016. június 19.

Európa ritmusában, képbeszámoló Ćuprijćról 2016. június 19.

 

Paraczky László