Kultúra

Szenttamas.rs

Összefoglaló a Gion Nándor Kulturális Központ 2014. évi munkájáról

A 2014. évet a 12. Őseink Zenéjének a megszervezésével kezdtük, mint társszervezője az Arany János Magyar Művelődési Egyesületnek. A sikeresnek mondható rendezvényről többet megtudhatnak a www.szenttamas.rs honlapon.

A következő eseménysorozat a Gion Nándor Napok februári rendezvényei voltak, amely a 2014. évi Gion Nándor Szépirodalmi pályázatok meghirdetésével vette kezdetét február 1-én, amit a hetente megrendezett szépirodalmi estek követtek a következő sorrendben:

  • A január 31-ére tervezett dr. Árpás Károly A drámaíró Gionról – egy példamű értelmezése (Gion Nándor Fogadjunk a doktorra című hangjátéka) előadása a rossz időjárási viszonyok miatt elmaradt.
  • Február 7-én dr. Franyó Zsuzsannét és Vajda Tibort láttuk vendégül a Szenttamási Népkönyvtárban, velük Gion Nándor színházi és rádiós éveiről beszélgetett dr. Horváth Futó Hargita és Szekrény Orsolya, az est moderátorai.
  • Február 14-én Dudás Károly irodalmi estjét szerveztük meg szintén a könyvtárban.
  • Február 21-én Nagy Margit és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete munkatársai  tartottak előadásta Gion Nándor Olvasási Versenyről.
  • Február 28-án Papulin Pavle, szerbtanár tartott szerb nyelvűelőadást az íróról és munkásságáról Književni opus Nandora Giona címmel.

Március 21-én a királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszócsoportjának Gion Nándor Engem nem úgy hívnak című ifjúsági regényéből készült színpadi produkcióját látta a szenttamási közönség.

Április végén meghirdettük a 19. Aranycitera népzenei rendezvényünket.

Május 24-én került megrendezésre a 19. Aranycitera, a gyermekciterások vajdasági versenye. Szép rendezvény volt, és öröm volt hallani, hogy ismét zengett a citera a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában.

Június elsején zárult a Gion Nándor Szépirodalmi Pályázatunk, és az érdemi munka, számunkra, a szervezőknek csak ezután kezdődött. Összegeztük a beérkezett munkákat, szétválogattuk, elkészítettük a zsűrinek az értékeléshez az anyagot.

Júliusban nagyon sok látogatónk volt a Gion Nándor Emlékházban, jöttek kisebb-nagyobb csoportok és autóbusszal érkező vendégeink is. Ebben a hónapban jelent meg a 2013. évi Gion Nándor Műfordítói Pályázat legsikeresebb fordítását tartalmazó könyve, a Jednouhi čovek az újvidéki Prometej Kiadó gondozásában.

Augusztus szintén a kirándulók és a rendezvények hónapja volt, a hónap elején jelent meg a Srbobran Szenttamás (Iz naše zajedničke prošlosti) című szerb nyelven írott Szenttamás történelmének néhány szegmensét feldolgozó tanulmánykötet első része, majd 19-én Szent Istvánról emlékeztünk meg egy nagyszabású irodalmi esten, és végül 30-án megtartottuk a Gion Nándor Szépirodalmi Pályázat díjkiosztó ünnepségét. Sor kerülta novella-, a regény- és műfordítói pályázat eredményhirdetésére.

Októberben két alkalommal is fogadtuk a Szenttamáson forgató Magyar Művészeti Akadémia forgatócsoportját, a Gyermekhét folyamán pedig több mind 200 tanuló látogatott el az Emlékházba. Ebben a hónapban került sor a Srbobran Szenttamás (Iz naše zajedničke prošlosti) kötet szenttamási bemutatójára, majd a kiskunhalasi művelődési és civil szervezetek voltak egy egész napra vendégeink. További együttműködési lehetőségeket és közös fellépéseket beszéltünk meg velük.

Novemberben két könyvbemutatót is tartottunk, az egyiket Turiján, a másikat Nádalján, mindkát alkalommal a Srbobran Szenttamás (Iz naše zajedničke prošlosti) című kötetet mutattuk be. Egész napos vendégeink voltak az újhartyáni művelődési és civil szervezetek képviselői a Gion Nándor Emlékházban. További együttműködési lehetőségeket és közös fellépéseket beszéltünk meg velük is.

Decemberben a Hagyományápolók Klubjával közösen szerveztük meg a betlehemes csoport fellépéseit a magyarországi Kiskunhalason és Újhartyánon. November óta folynak az előkészületek a 13. Őseink Zenéje népzenei rendezvény szervezése körül, amely január 17-én kerül megrendezésre.

Ami pedig kimaradt a felsorolásból, de szorosan ide tartozik:

  • Elkészült a szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ építési és kivitelezési tervdokumentációja, és az építési engedélyt is kézhez kapjuk a napokban. Erről hamarosan bővebben is beszámolunk.
  • A napi teendőink közé tartozik a két éve működő www.szenttamas.rs honlap frissítése új hírekkel és képanyaggal. A honlapon naponta aktuális és friss híreket, történéseket, aktualitásokat jelentetünk meg közösségünk és környezetünk életéből. Működtetjük a www.gionnandoremlekhaz.org honlapot is, amely az Gion Nándor Emlékház hivatalos honlapja.

Mindezekről az eseményekről külön-külön a honlapokon olvashatnak bővebben.

Így az év végén megállapíthatjuk, hogy sikeres évet zártunk, és egy új, jól megalapozott évet várunk.

Reméljük, sok érdekes eseménnyel, jó hírrel tudjuk megörvendeztetni közösségünket az elkövetkező 2015-ös esztendőben. Kívánok minden kedves olvasónknak boldog új évet, egészséget és kitartást, hogy itt maradjunk otthon.

12. Őseink Zenéje

19. Aranycitera

Északi homlokzat

Keleti homlokzat

 

 Németh Dezső