Hírek

Szenttamás.rs

 

200 db facsemetét ültettek a Beljanska bara Természetparkban

 

A szenttamási, turiai és nádaljai Helyi Közösség a Graditelj Közvállalat támogatásával mintegy 200 db tölgyfacsemetét biztosított, amelyek elültetésére szombaton, 2020. február 1-jén délelőtt 9 órától került sor a Beljanska bara Természetparkban a Tatić-tanya közelében.

 

A szenttamási Helyi Közösség tanácsának elnöke, Ninoslav Jokanović elmondta, az akció célja a polgárok közvetlen bekapcsolása a több évtizede húzódó környezetvédelmi problémába, a fásított területek növelésébe. Nagyon fontos ugyanis a természet elemeinek folyamatos egyensúlyba tartása, hiszen ez közvetlenül kihatással van a klímaváltozásra. Az ambiciózus akcióba sok fiatal és idősebb személy is bekapcsolódott, amiből látszik, hogy az itt élők többsége megérti a problémát, amivel szembesülünk: − Az ötlet tulajdonképpen mindhárom, tehát a szenttamási, turiai és nádaljai Helyi Közösség kezdeményezése, melyet közösen valósítunk meg. Felkértük az önkormányzatot és a Graditelj Közvállalatot, hogy segítsenek a facsemeték beszerzésében, aminek eredményeként a nap folyamán itt a Beljanska bara védett övezetben 200 db tölgyfacsemete került elültetésre. A meghirdetett fásítási akcióra nagyon sokan jelentkeztek: egészségügyi dolgozók, tanárok, vállalkozók, sportklubok, magánszemélyek és diákok, akiket egy cél vezérelt a falu szélére, mégpedig az, hogy a facsemeték mielőbb földbe kerüljenek. Ez nem az első ilyen jellegű akciónk, hiszen tavaly a vásártér környékén 400, a kaći városrészben pedig a Naša priča Egyesülettel közösen mintegy 200 db facsemetét ültettünk el – mondta Jokanović. Hozzátette, a fásítás és zöldesítés hamarosan folytatódik, ugyanis a fő cél a figyelemfelhívás mellett a zöld felületek és az erdős terület közvetlen növelése is.

Miloš Jovanović, a turiai Helyi Közösség tanácsának elnöke szerint a tölgyfacsemeték ideális helyre kerültek, ugyanis a csatorna partja és a Beljanska bara-i védett övezet közötti rész eddig üres terület volt: − Annak örülök a legjobban, hogy a fásítási akcióba nagyon sok fiatal bekapcsolódott. Ez a majdani kis erdő kimondottan zöld övezetként megmarad a jövő generációjának, hozzájárul a község szebbé tételéhez és az egészségesebb környezethez. Ezen a részen egyébként is kevés a fa, és úgy érzem, jól döntöttünk, amikor elhatároztuk, hogy ide kerüljenek a facsemeték. Tekintettel arra, hogy a jövőben is lesznek hasonló akciók, arra szeretném megkérni a polgárokat, hogy amennyiben tudnak fásításra alkalmas területet, illetve olyan helyet, ahol nagy szükség mutatkozik a zöldesítésre, akkor azt mielőbb jelezzék a Helyi Közüsségben, ugyanis hamarosan itt a tavasz, beindul a vegetáció, és a fásítást addig be kell fejezni. Nagyon szívesen fogadunk minden javaslatot, és amennyiben azt a feltételek lehetővé teszik, folytatjuk a zöldesítést és a fásítási akciót – fejtette ki Miloš Jovanović. A szombati fásítást követően, kihasználva a szép időjárást, az akció résztvevői közös sétát tettek a Beljanska bara körül.

 

 

Paraczky László (Fotó: A. B.)

 

szenttamas.rs