Hírek

Szenttamas.rs

 

Közösségépítő rendezvény Bácsfeketehegyen

A Bácsfeketehegyi Szüreti Napok rendezvénysorozat alkalmából pénteken, szeptember 11-én a helyi színházteremben sor került a szerémségi, dél-bácskai és bánáti művelődési egyesületek találkozójára. A talákozó több, mint 10 évvel ezelőtt vált hagyományossá. A bácsfeketehegyi egyesület ugyanis már hosszú ideje együttműködik a szórványban működő magyar művelődési egyesületekkel. Mellettük a bánáti és a dél-bácskai csoportok is meghívást kapnak, és aki tud, el is jön a rendezvényre.

− A szüreti nap közösségépítő, egy olyan alkalom, amikor találkozhatuk, hiszen a szerémségiek készülnek Bácsfeketehegyre, és bemutatják nekünk azt, amit egész évben tesznek a magyarság megőrzéséért ott, ahol ezt amúgy is nehéz tenni – mondta portálunknak Pál Sándor, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke és a szüreti napok egyik fő szervezője.

A műsorban fellépett a maradéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, amely az idén ünnepelte megalakulásának 65. és újraalapításának 15. évfordulóját. Egy olyan egyesületről van szó, amely „megtörte a jeget” Szerémségben, hiszen itt alakult meg elsőnek a magyar kultúregyesület. Itt működött a Tarcal népdalkórus, amely a népdalok mellett magyar lakodalmast adott elő, felkészítőjük az egyesület alapító és mostani elnöke, Berta Géza. Ugyancsak egy éve alakult Maradékon a Kadarka néptáncegyüttes, amely péntek este dél-alföldi táncokkal lépett fel. Szerémségből fellépett a dobradósi asszonykórus, akikkel annak idején Bodor Anikó nagyon sokat foglalkozott. Az ő munkájának eredményét tükrözte az a katonanótákból álló csokor, amelyet vastapssal jutalmazott a lelkes bácsfeketehegyi közönség. Nyékincén a legkitartóbbak, ami a magyar anyanyelvápolást és a közösségi szervezés folyamatosságát illeti, emellett nagy összetartás jellemzi őket. A faluból a Petőfi Sándor MME Bogáncs néptáncegyüttese kalocsai táncokat, a  nagycsoport pedig verbunkot adott elő – ugyancsak nagy sikerrel. A mitrovicaiak Szerémség legnagyobb városából érkeztek, és az elmúlt 10 évben nagyon sokat fejlődtek. A Szerémség Magyar Művelődési Egyesület tagjaitól szerémségi dalokat és palotás táncot láthatott a közönség, amivel a fellépők bebizonyították, megvan az akarat a fennmaradásra. Bánátból az idei rendezvényre Tamásfalváról érkezett a Szécsényi István Magyar Művelődési Egyesület énekkara, akik Szarka Edit vezetésével vajdasági magyar szerelmes dalokat adtak elő. Az est a maradéki tamburazenekar fellépésével zárult.

− Úgy gondolom, ami ma este a színházteremben történt, valamilyen módon bizonyítéka annak, hogy jó lenne, ha minél több, tömbben működő magyar művelődési egyesület felvállalná az együttműködést a szórványben dolgozó magyar egyesületekkel. Jó lenne, ha találkoznának, látogatnák egymás rendezvényeit, és segítenék egymást. Tudjuk, hogy a tömbben élők is nehezen élnek a mai világban, de tudom azt, hogy a szórványban azért sokkal nehezebb megmaradni magyarnak. Az ilyen és ehhez hasonló találkozók, rendezvények pedig erősítik a hozzánk ellátogató, szórványban élő magyarokat, és bennünket is, akik itt élünk – mondta végezetül Pál Sándor.

Dobradói énekcsoport

Maradéki énekcsoport

Maradéki tamburazenekar

Maradéki nagycsoport

Nyekincei kiscsoport

Szerémségi énekTamásfalvi énekcsoport

 

Paraczky László