Hírek

Szenttamas.rs

 

Motoros fűkaszálót és fűszegélynyírót kapott a szenttamási római katolikus hitközég

 

Motoros fűkaszálót és fűszegélynyírót kapott a szenttamási önkormányzattól a római katolikus hitközség. Az ajándékokat a polgármester és az önkormányzat VMSZ-es képviselői tegnap adták át Szarvas Péter plébánosnak.

Neško Čestić

Neško Čestić polgármester ez alkalommal elmondta, igaz, hogy csekély támogatásról van szó, azonban a cél az önkormányzat és az egyházak közötti jó viszony további ápolása: – Határozottak vagyunk abban, hogy támogassuk a római katolikus egyházat, amely maga köré fonja az itteni magyar híveket, ugyanakkor az itt működő egyesületek munkáját is támogatjuk. Azt szeretnénk, ha az itt élő magyar közösség érezné ezt a támogatást, koalíciós parnereink, a VMSZ képviselőinek pedig kötelessége az itt élő magyarok életfeltételeinek javítása, hozzájárulva egyúttal az önkormányzat hatékonyabb működéséhez. Közös kötelességünk, hogy mindent megoldjunk, amit kell, és fejlesszük községünket – emlékeztetett a felszerelés átadásakor a szenttamási polgármester. Hozzátette, az önkormányzat már átutalt a hitközség folyószámlájára egymillió dinárt, amit a templom alapjának átfestésére és az elülső homlokzat tatarozására fordítanak.

Szarvas Péter plébános

Szarvas Péter atya megköszönve a korszerű használati eszközöket többek között elmondta, a fűkaszálóra és a fűszegélynyíróra a kálvárián van a legnagyobb  szükség: – Nagyon nagy a kálvária területe, a kápolna fala és a stációoszlopok mellett lévő fűhöz viszont az eddigi gépekkel  nem fértünk hozzá. Én már két fűkaszálót tönkretettem, a harmadik még megvan, de egy fiatalabb személynek kellene dolgoznia vele, ugyanis olyan önjáró gépről van szó, ami után majdnem szaladni kell. Valamikor egyszerű, kézi kaszával kaszáltam az egészet, de már nagyon idős vagyok ehhez, és lassan a fűkaszálóhoz is. Nagyon szépen köszönjük az ajándékot, használni fogjuk mind a két gépet – mondta a szenttamási plébános. Külön köszönetet mondott az anyagiakért, amit a templom homlokzatának festésére biztosított a község: – Amikor a templom falait szigetelték, átvágták és újravakolták az alapnál lévő részt, és ezt kell majd újrafesteni. A munkálatokhoz már megkaptuk az előszámlát, amely szerint a kapott eszközök teljes egészében lefedik a kiadásokat. Csinálják, amikor akarják, én már nem bírok semmi ilyesmit csinálni, megöregedtem, nem hallok, nem is látok jól. Egész életemben rengeteget dolgoztam egyházunkért és a templomért, és mint azt a régi nóta is mondja: „Nem vagyok én már az, aki voltam” – mondta végezetül Szarvas Péter atya.

Bergel Aranka

Bergel Aranka, a VMSZ helyi alapszervezetének elnöke és a Városfejlesztési és Energiatakarékossági Hatáskörrel Megbízott Polgármesteri Asszisztens az ajándékok átadását követően elmondta, a római katolikus hitközség a tavalyi év folyamán fordult az önkormányzathoz, hogy nagy szükség mutatkozik a templomudvarban, valamit a szenttamási kálvárián egy benzinmotoros fűkaszálóra és fűszegélynyíróra: – Az  egyházi indoklásban az állt, hogy a már meglévő kaszálók nagyon rossz állapotban vannak, ezért nagy szükség mutatkozik az új gépek iránt. Közbenjárásunkra az önkormányzat megvásárolta a szükséges felszerelést, de nemcsak ezt. Egymillió dinárt biztosítottunk az egyháznak, a templom elülső homlokzatának átfestéséhez, valamit a falak szigetelésekor megbontott és újravakolt részének külső festéséhez. A külső festés ugyanis már eléggé megkopott, a szigetelési munkálatokat követően pedig az alapnál egyáltalán nem lett festve – magyarázta a polgármester asszisztense.

Szabados Fodor Beáta

Szabados Fodor Beáta, a községi tanács tájékoztatási tanácsosa elmondta, a fentiek mellett az egyháznak volt még egy kérése, a templomudvarban néhány új  pad felállítását kérték: – Mi intézkedtünk, már minden ki van fizetve, és az előttünk álló napokban megérkeznek az új padok. Ez mellett a kálvária épületének rendezése, illetve az ahhoz szükséges elsődleges felmérések is megkezdődtek. Mint ismeretes, a nedvesség elég nagy károkat okoz a kápolnában. Tudni kell azonban, hogy a kálvária mint műemlék védettség alatt áll, és a munkálatokat meglőzően egy hosszadalmas adminisztrációs folyamattal állunk szemben. Bízunk azonban abba, hogy jövőre vagy két év múlva sikerül rendbeszedni ezt a mindannyiunk számára fontos épületet és a környékét – mutatott rá a tanácsos.

A szenttamási kálvária gondozását a Paska család vállalta magára. Paska Imre elmondta, egy ideig szénának gyűjtötték a bekerített területen lévő füvet, azonban tekintettel arra, hogy ilyenkor nyáron elég sok turista megfordul a kálvárián, a felületet rendszeresen kaszálni kell, ugyanis másképp nem lehet a stációkat megközelíteni: Igény van rá, hogy a kálváriát napi szinten rendezzük, akár egy parkot. Nagyon nagy felületről van szó, több fűkaszáló is tönkrement már. Tavaly kaptunk Németországból egy használt kaszálót, amivel az idén vágjuk a füvet, és most ezeket az új gépeket is a legtöbbet ott használjuk majd. Ezentúl közvetlenül a  kerítés mellett, valamint a kápolna és a stációoszlopok mellett is szépen le tudjuk vágni a füvet – hallottuk Paska Imrétől.

Fűkaszálót kapotta szenttamási plébánia 2017. május 30. képek

Fűkaszálót kapotta szenttamási plébánia 2017. május 30. képek
 

Paraczky László