Hírek

Szenttamas.rs

 

Érettségi, duális képzés és interaktív tábla

Interaktív táblát kapott a szenttamási Svetozar Miletić Gimnázium és Közgazdasági Iskola. Az oktatási intézményben jelenleg az érettségi vizsgák folynak, ősztől pedig az általános mellett a divatszabó szakirányra is várják a jelentkezőket, hallottuk Maja Tutorov igazgatótól.

 

Maja Tutorov elmondta, jelenleg a négyéves gimnazisták, valamint a pénzügyi technikusok, a hároméves szakon pedig a kereskedelmi szakirányon tanulók érettségi vizsgája van folyamatban: − Az érettségizők a leadott és előre meghatározott sorrend alapján érettségiznek. A vizsgák ideje alatt mindenkinek be kell tartania az óvintézkedéseket, kötelező a szájmaszk viselése, a kézfertőtlenítés, továbbá egy-egy tanteremben legfeljebb 9 diák tartózkodhat. A gimnáziumot végzők június 5-én anyanyelvből, 8-án pedig angol nyelvből érettségiztek. A pénzügyi-számviteli ügyintéző szakra járók ugyancsak június 8-án, a többi diák pedig június 9-én és 10-én érettségizik. A diplomák és a legjobb diákoknak járó elismerések kiosztását, valamint a ballágást június 20-ára tervezzük – sorolta az igazgató. Egyúttal sikeresnek ítélte meg a koronavírus-járvány alatt megszervezett távoktatást, hiszen a diákok és a tanárok részéről is pozitív visszajelzés érkezett. A diákoknak (főleg az érettségizőknek) június 3-án és 4-én már volt lehetőségük javítani az évvégi osztályzatot, erre újabb lehetőség június 15-től 17-ig nyílik.

Az íratkozást illetően Maja Tutorov elmondta, a négyéves gimnázium mellett a hároméves divatszabó szakra is lehet jelentkezni. Nagyon sokat dolgoztak mindkét szakirány népszerűsítésén, a különböző szórólapok mellett az elsősök rövidfilmet is készítettek a szenttamási gimnáziumban folyó oktatásról.

A tavalyelőtt bevezetett divatszabó képzés felkeltette a diákok érdeklődését, annál is inkább, mivel duális képzésről van szó. Az ehhez kapcsolódó tudnivalókat Aleksandra Aleksić, a gimnázium titkárnője mondta el: − Újból megkaptuk az engedélyt, így 30 diákkal megnyílik a hároméves szak. A duális képzés tulajdonképpen hibrid képzési típusnak is nevezhető. A duális formát választó diákok amellett, hogy nappali tagozatos hallgatóként nálunk tanulnak, a második és a harmadik évben egy varrással foglalkozó vállalatnál rendszeres szakmai gyakorlatot végeznek, és megszerzik a céges igényeknek megfelelő szaktudást. Fontos kiemelni, hogy az iskolát követően a cég, ahol a gyakorlati részt elsajátították, szinte a legtöbb alkalommal munkát is biztosít a fiataloknak. Sőt, a munka mellett elvégezhetik a negyedik fokozatot, továbbá az egyetemet is – magyarázta a tikárnő.

A gimnázium általános szakára, (négyéves képzés) az elkövetkező iskolaévben 30 új diák felvételét tervezik. Tatjana Jojkić, az intézmény pedagógusa elmondta, a 2020/2021-es tanévben már az új tanterv szerint tanulnak a diákok: − Nemcsak az elsősök, hanem a második és a harmadik osztályos diákok is áttérnek az új tanterv szerinti oktatásra, ami annyit jelent, hogy csupán a negyedik osztályosok tanulnak az eddig alkalmazott tanterv alapján – mondta a pedagógus.

A gimnáziumba egyébként az elmúlt héten megérkezett az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium ajándéka, az interaktív tábla. Hogy az ajándékot minden osztály használni tudja, úgy döntöttek, a legfelső emelet ünnepi termében helyezik üzembe. Az intézményben oktatók elmondták, őszre maximálisan kihasználják a digitális tábla nyújtotta lehetőségeket.

 

Paraczky László (Fotó: A. B.)

szenttamas.rs