Hírek

Szenttamas.rs

Hétfőn, október 6-án kezdődött a Gyermekhét

 

A gyermekhét a szenttamási Kultúrotthon szervezésében a község óvodásai és az iskolák alsós tagozatai számára A hattyúk tava c. előadással kezdődik, amelyet a sportcsarnokban mutatnak be hétfőn, október 6-án 12 órai kezdettel. Pénteken, október 10-én 15 órai kezdettel a Zsebszínházban zenés-színpadi összeállítás lesz, melyben fellép a Med i žaoka társulat, továbbá a verbászi zeneiskola szenttamási kihelyzett tagozatának kis művészei.

A szenttamási Radost Iskoláskor Előtti Intézmény és a község három településén lévő általános iskolák gazdag programmal ünnepelik az előttünk álló gyermekhetet.

Tojzán Tibor

A legkisebbek ezúttal is a legtöbb és legtarkább program részesei lehetnek. Mint azt hírportálunknak Ljiljana Šandin az Radost Iskoláskor Előtti Intézmény pedagógusa elmondta, az óvodákban a fő hangsúly ezúttal is a jelmezbálakon lesz, de emellett kirándulásokat is szerveznek. A Hófehérke óvoda kis lakói csütörtökön látogatást tesznek a Központi Parkban, a polgármesteri hivatalban és az önkormányzatban. A Bambi óvodások kedden a Népkönyvtár látogatását tervezik, ahol megismerkednek a könyvek világával, szerdán a Méhecske óvodába mennek, pénteken pedig a saját helyiségeikben jelmezbálat és divatbamutatót tartanak. A begluki óvodások az önkormányzat támogatásával hétfőn a fővárosba kirándulnak, itt egyúttal megtekintik a dinoszauruszokról szóló kiállítást. A központi ovisok a gyermekhéten egyik barátnőjük tanyájára látogatnak, majd pedig a tűzoltó laktanyát tekintik meg. A Méhecske óvodásai pénteken a helyi rendőrállomásra látogatnak. A nádaljai óvodások a temerini állatkertbe kirándulnak, turiai társaik pedig a hét folyamán ruhát gyűjtenek a szabadkai Kolevka Gyermek-és Ifjúsági Otthon számára. A már hagyományos jelmezbál mellett idén a turiai gyerekek játékkiállítást is terveznek, de amennyiben sikerül autóbuszt biztosítani számukra, felkeresnek néhány szenttamási óvodát is. A pedagógus elmondta, hogy amennyiben az időjárás kedvező lesz, hosszú sétákat, más óvodák látogatását, de aszfaltrajzok készítését is tervezik. Az újvidéki Kofferszínház a gyermekhét keretében október 11-én és 12-én a Három kismalac c. mesejátékot mutatja be a legkisebbeknek.

A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában kedden 12 óra 30 perckor kezdődik a népszerű zsibvásár. A zsibvásárnak már néhány éves hagyománya van a szenttamási iskolában, és ide a diákok az otthon nem használt, kisebb dolgokat hozzák el, és azokat takarókra, kendőkre rakva árulják. Szerdán sportnap lesz, a felsősök a városi sportcsarnokban más iskolák diákjaival labdarúgásban, röplabdában és asztaliteniszben mérik össze tudásukat, az alsósok számára pedig mindez az iskola tornatermében zajlik. A Tudományok Fesztiválját idén harmadik alkalommal szervezik meg az iskolában. A csütörtökön, október 9-én sorra kerülő esemény keretében az alsósok 15 órától, a felsősök pedig 16 órától tanáraik segítségével különböző kísérleteket és tudományos érdekességeket mutatnak be, melyeken a szülőket is szívesen látják. Mint megtudtuk, a fesztiválra újvidéki vendégek is érkeznek. Az iskola alsós diákjai a Vuk Karadžič Általános Iskola alsós tagozataival együtt nézik meg a hétfői hattyúk tava c. előadást és péntek délutáni műsort a Zsebszínházban.

A gyermekhét alkalmából a Vuk Karadžič Általános Iskolában is lesznek programok. Az iskola Diákparlamentje szervezésében kedden 15 óra 30 perces kezdettel ritmikus gyakorlatokat és karaoke bulit tartanak. Szerdán reggel 8 órától a városi sportcsarnokban a felsősök a Zmaj iskola diákjaival több sportágban is összemérik majd erejüket és tudásukat. Csütörtökön 16 óra 30 perces kezdettek Velibor Maksimov diák tart egy előadást a világűrről és a bolygókról. Az ötödikesek bemutatják a témához kapcsolódó munkáikat, a hittanos diákok pedig Dejan Korceba hitoktató vezetésével ugyancsak prezentálják a világűrhöz kapcsolódó munkáikat. Pénteken az iskola előcsarnokában a VIII.2 osztály 19-től 21 óráig diszkóestet tart a felsősök számára. Ebben az iskolában ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a gyermekhét alkalmából a diákok új és használt játékszereket gyűjtenek az iskolában működő napközis társaik számára.

 

Paraczky László