Rendezvény

Szenttamas.rs

Jól szerepeltek a szenttamási fellépők

Szombaton Muzslya volt a házigazdája a Durindónak, a Gyöngyösbokrétát pedig először tartották Nagybecskereken. A vajdasági magyarság legtömegesebb és legrangosabb rendezvényeit illetően az idén biztatónak mondható, hogy ezúttal is jelen voltak kisebb szórványtelepülések hagyományőrzői is, akiknek sokszor szinte csak ezek a találkozók kínálnak bemutatkozási lehetőséget. Az is fontos, hogy az idén rekordszámú fiatal, a korábbinál több citerás és férfikórus mutatkozott be.

Szenttamást az idei Durindón és Göngyösbokrétán újra a Hagyományápolók Klubjának Csalogány asszonykórusa, illetve Kalala táncegyüttese képviselte.

Hírportálunknak adott nyilatkozatában Pápista Irén, a klub asszonycsoportjának vezetőjePápista Irén elmondta, az idén Szenttamási dalokkal léptek fel, művészeti vezetőjük pedig Kiss Mária volt: – Tizenhatan utaztunk el az idén Muzslyára a Durindóra. Dicséretet, de ugyanakkor kritikát is kaptunk. A csoportról tudni kell, hogy mind idős asszonyokból áll, és zenei kíséret nélkül léptünk fel, amit egy ilyen rendezvényen nagyon nehéz megvalósítani, hiszen kizárólag az énekesek hangjára tudtunk alapozni. A dalcsokor, amit előadtunk, már hagyományosan Bodor Anikó gyűjteményéből való, évek óta ragaszkodunk dalaihoz, és visszamenőleg is az ő dalcsokorjait visszük a Durindóra. 2002- ben még Bodor Anikó volt az asszonykórus művészeti vezetője, tőle sok olyan dolgot megtanultunk, amelyeknek később hasznát vettük a különböző fellépéseken. Több olyan tagunk van egyébként, aki a klub fennálása óta, tehát már 17 éve rendszeresen énekel. Sajnos, az idő ellenünk dolgozik, fiatalok, utánpótlás pedig nincs, aki továbbvinné a klub énekkarát. A jövőben a klubban mindannyian arra összpontosítunk, hogy idecsalogassuk a fiatalokat a kórusba, ugyanakkor kértük a klub vezetőségét, hogy az idén ősztől biztosítsanak egy képzett szakkádert, énektanárt, hogy a Durindón még figyelemreméltóbb eredményeket érjünk el – mondta hírportálunknak adott nyilatkozatában Pápista Irén.

A vasárnap Nagybecskereken megtartott Gyöngyösbokrétán a szenttamási Hagyományápoló Klub Kalala táncegyüttese bagi táncokkal lépett fel. A 12 tagú csoport művészeti vezetője ezúttal is Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs voltak, kísérőjük pedig a Régijó zenekar, amelynek tagjakéntForgács Ibolya idén először a klub fiatal hegedűse, Kiss Sebestyén is fellépett.

Forgács Ibolya szakvezetőtől megtudtuk, hogy a hat táncospár már tavaly novemberben elkezdte a készülődést a Gyöngyösbokrétára, a próbák pedig az idén januártól mind nagyobb intenzitással folytak: – Onnantól kezdve heti három alkalommal jöttünk össze a klub termében gyakorolni, Cseszák Balázs pedig heti egy alkalommal volt velünk. Megmutatta, mit hogyan kell, begyakoroltuk, utána már egyedül csináltuk. A következő héten ugyanez volt az ábra, és ez így ment egészen a mai fellépésig – mondta Forgács Ibolya. A kérdésre, hogy a szenttamási közönség mikor láthatja a Göngyösbokrétán bemutatott produkciót, a szakvezető elmondta, erre július 12-én, a Péter-Pál napi ünnepségsorozat keretében sor fog kerülni.

 

Paraczky László

 

További képek...