Művelődés

Szenttamas.rs

 

Szombaton tartották a Hagyományápolók Klubjának közgyűlését

A szenttamási Hagyományápolók Klubja március 12-én tartotta évi közgyűlését, amelyen mintegy 40 tag vett részt.

A klub elnöke, Forgács Ibolya az emúlt év rendezvényeit illetően elmondta, a téli tábor ezúttal is a legnépesebb volt, 275 gyerek fordult meg öt nap alatt a klub helyiségeiben. Ennek ellenére a legjelentősebb rendezvényük továbbra is a Hagyományos Aratóünnepség maradt, amely az idén jubilál, és ha minden jól megy, akkor június végén 20. alkalommal kerül megrendezésre. Saját csoportos rendezvényeik még a farsangi szokások a húsvéti locsolkodás és a betlehemezés, amelyeknek ugyancsak nagy visszhangja volt a tavalyi évben.

Szögi Rudolf, a Kalala néptáncegyüttes vezetője elmondta, a csoport a tavalyi év folyamán több, a magyarság szempotjából jelentős eseményen is fellépett helyben és vidéken. A fő rendezvényen, az 52. Gyöngyösbokrétán a táncosok szatmári táncokkal szerepeltek, ugyanakkor Magyarországon is több fellépésük volt.

− Mindemellett áprilisban megszerveztük a hagyományos locsolkodást, ugyanakkor még ebben a hónapban megalakult a Ficsóresz legénykórus is. Utóbbinak megalakulására már egy ideje szükség mutatkozott, ugyanis a tánccsoportnak több olyan fellépése volt, ahol a legényeknek énekelniük kellett, és ezt így külön most sokkal jobban be tudjuk gyakorolni – mondta évértékelőjében a Kalala vezetője.

A klub kézimunka, ének- és szavalócsoportjának tevékenységéről Pápista Irén számolt be, aki elmondta, a főleg idős asszonyokból álló Csalogány énekcsoport egyik legjelentősebb fellépése a Durindón volt. Mint mondta, a klub asszonyai az előző évekhez hasonlóan a tavalyi évben is derekasan kivették részüket a januári hagyományos kézműves tábor szervezéséből, februárban pedig bekapcsolódtak a hagyományos farsangi rendezvénybe, volt aki együtt vonult jelmezekbe öltözve a gyerekekkel az utcán: − Július 5-én immár 19. alkalommal rendeztük meg a klubtagokkal közösen a Hagyományos Aratóünnepséget, amelyre az asszonyok három csapattal is beneveztek. Két nappal később pedig már Magyarországon voltunk, mégpedig Vaskúton, ahol a Vaskúti Vendégváró Vigasságok keretében hatodik alkalommal rendezték meg a Mária-szobrok hordozóinak hagyományos találkozóját. A szenttamási templomból kölcsönkapott Mária-szoborral vettünk részt a rendezvényen, és nagyon szép élményekkel tértünk haza – fejtette ki az asszonycsoport vezetője. A folytatásban elmondta, szeptember 9-én részt vettek a Doroszlói Kisboldogasszony Búcsún, a Csalogány asszonykórus az ősz folyamán a szenttamási Zsebszínházban, azt követően pedig december 5-én Gunarason a Népdalkörök Találkozóján lépett fel. A kézimunkázók csaknem minden rendezvényen ott voltak, továbbra is szorgalmasan dolgoznak, hetente összejönnek. A szavalók több jelentős rendezvényen felléptek, de szavalóversenyen is jártak, emellett folyamatosan gyakorolnak. Az előző évekhez hasonlóan a klub helyiségeiben, vidéki egyesületek, csoportok részvételével több teadálutánt szerveztek, ugyanakkor képviselték a klubot is a környező települések hasonló jellegű rendezvényein.

         Rind Valéria, a hagyományos aratóünnepség szervezője ismertette a jelenlévőkkel a 19. Aratóünnepség részleteit, ideértve annak hagyományos, versenyjellegű, valamint pénzügyi vonatkozásait. Mint mondta, a tavalyi rendezvénynek több, mint 30 támogatója volt. A szenttamási aratócsapat ugyanakkor két helyen volt „vendégségben”, mégpedig kelebiai és moholi rendezvényeken, a kukoricatörők pedig Zentagunarason és Moholon képviselték a klubot. Mint mondta, a szorgalmas asszonyoknak köszönhetően a hagyományos téli táborban résztvevő gyerekek számára főtt ételt biztosítottak.

        Robotka Angéla a betlehemes csoport fellépéseit illetően elmondta, a klub tagjai részt vettek az egyik legrangosabb ilyen jellegű rendezvényen Debrecenben, ahol három helyen léptek fel. Az Angyali vigassággal felléptek még a zentai karácsonyi vásáron, továbbá a szenttamási Gyöngy egyesületben, a verbászi katolikus templomban, a szenttamási templomban a karácsonyi éjféli mise előtt, valamit a misét követően a helyi közösség előtti téren.

         Bergel Ákos, a klub alelnöke a működéshez elengedhetetlen pályázatok fontosságáról szólva elmondta, négy pályázaton sikerült eszközöket biztosítani, amelyek célezközként lettek felhasználva: − A községtől kaptuk a rendezvényekhez szükséges eszközök nagyobb részét, de a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács is pozitívan értékelte az általunk beadott pályázatokat. Több itthoni, tartományi szervezethez átadott pályázatunk sajnos sikertelen volt, viszont ezek a pályázati anyagok megmaradtak, és az idén újra pályázni fogunk – magyarázta az alelnök.

          Az ülés folytatásában Koller Nándor, az egyesület pénztárosa ismertette a klub tavalyi pénzügyi mérlegét. Mint mondta, a rendelkezésre álló eszközökkel az egyesület odafigyelően gazdálkodott, ennek köszönhetően pedig pozitívan zárták a 2015. évet.

Közgyűlés a HAK-ban 2016. március 12. képek

Közgyűlés a HAK-ban 2016. március 12. képek

Közgyűlés a HAK-ban 2016. március 12. képek

Közgyűlés a HAK-ban 2016. március 12. képek

        

Paraczky László