Hírek

Szenttamas.rs

 

Dolgoznak, de szórakoznak is

Vidám hangulatban telt a Hagyományápoló Klub teadélutánja

Az idei év utolsó teadélutánját tartotta vasárnap a szenttamási Hagyományápolók Klub Tulipán kézimunkacsoportja. A csoport vezetője Srek Edit elmondta, az ünnepséget abból az alkalomból szervezték meg, hogy a szorgos kezű asszonyok folyamatos sikereket értek el az utóbbi kézimunka-kiállításokon és versenyeken. Az élőzenével tartott eseményen a helyi Kézimunkázók Egyesülete mellett Kúláról, Temerinből, Pirosról, Adáról, Bácskossuthfalváról, Bajsáról, Bácsfeketehegyről és Moholról érkeztek kézimunkázó csoportok.

− Csak az utóbbi három hónap eseményeit emelném ki: szeptemberben a kukorica betakarításához kapcsolódó hagyományos kukoricatörő- és -fosztóversenyt szerveztek Törökfaluban. Összesen 14 négyfős csapat mérte össze tudását a versenyszámokban, mi a Szárkúp és a Csuma csapattal neveztünk be. Hozzáteném, hogy van két aratócsapatunk, ugyanakkor női kórusunk is. Az asszonyokkal nyolcan részt vettünk a Tiszakálmánfalván rendezett Tésztafesztiválon, a csoport öt tagja pedig a Tiszaszigeten megrendezett műhelymunkára és kézimunka-kiállításra utazott. Több ünnepségre is meghívást kaptunk, így jelen voltunk a topolyai Nefelejts kézimunkacsoport megalakulásának 50 éves évfordulóján, a Szenttamási Kézimunka Kedvelők 25 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen, a törökbecsei Bokréta csoport 20 éves évfordulóján stb. A soron következő nagy esemény november 19-én a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének 25 éves jubileuma lesz, ahol a szövetség összes csoportjának képviselői találkoznak – sorolta Srek Edit.

Szabó Jolán, a kézimunkázó csoport tagja emlékeztetett arra, hogy a szenttamási Kultúrotthon a Hagyományápolók Klubjával közösen Kulturális hagyományok napjai elnevezéssel rendezvénysorozatot tartott, melyek célja a szerb és a magyar házasságkötésekhez és az ezt megelőző eseményekhez fűződő hagyományok, szokások, öltözékek, bemutatása volt.

− A központi téma ezúttal a magyar-szerb (vegyes) házasság volt, azzal, hogy a menyasszonyt és a menyasszonyos ház násznépét a klub csoportjai biztosították. Mindent ugyanúgy csináltunk mint 50-60 évvel ezelőtt. Az asszonyok dagasztották és sütötték a lakodalmas kalácsot, készítették a süteményeket, a fialok a rozmaringot tűzdelték, kínálgatták a vendégeket, élőzenét biztosítottunk, táncoltunk, egyszóval minden vidám hangulatban telt. A Kultúrotthonból részben fiákerekkel, részben gyalog érkezett a násznép, volt vőfély, kikérés, menyasszonybúcsúztató, esküvő, menyasszonytánc stb. Igyekeztünk feleleveníteni mindent, hogy a mai fiatalok meglássák, megismerjék a régi lakodalmi szokásokat. Nagyon sokat dolgoztunk, készültünk az eseményre, és minden jól sikerült – mondta Szabó Jolán.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs