Művelődés

Szenttamas.rs

 

A SZENTTAMÁSI HETES FOGAT ÉS A LAKODALMAS ZENE

Beszélgetés Tölgyesi Tiborral, a zenekar alapító tagjával

 

Rámás csizmám, Kék a búzavirág, Nádból van a szipkám, Üljél a motoromra, kis angyalom... ki ne hallotta volna már ezeket a dalokat? A Hetes Fogat a 80-as, 90-es években élte fénykorát. Vajdaság szerte muzsikáltak bálakban, lakodalmakban, többször felléptek az Újvidéki Televízió Zenebona című műsorában, kétszer is vendégszerepeltek Ausztráliában.

Paska Bélával az 1970-es években kezdtünk el muzsikálni az édesapja kocsmájában, később csatlakoztunk Gyurák Péter, valamint Habenyák János zenekarához, és a két együttes lassan összeolvadt. 1984/85-ben meghívást kaptunk a Szenttamási Rádióba, ahol néhány dalt eljátszottunk és felvettünk. Ott született meg a zenekar neve is. Mivel heten voltunk, így lett a zenekar neve Hetes Fogat. Tagok voltak: Halla Nándor (szaxofon, ének), Bezzeg Gyula (bendzsó, ének), Tojzán Ferenc (harmonika), Tasovski Dragoljub (gitár), Janošev Mladenko-Bunda (bőgő), Paska Béla (harmonika,ének) és jómagam (szaxofon, ének). Tojzán Ferenc betegség miatt néhány év után kilépett a zenekarból, így hatan maradtunk, de az együttes nevét már nem akartuk megváltoztatni – mondta Tölgyesi Tibor.

A rögzített dalokat gyakran sugározta a helyi rádió, és egyre népszerűbb lett a zenekar. Kezdetben lakodalmakban, eljegyzéseken muzsikáltak, mígnem Kovács Károly, az Újvidéki Televízió egykori munkatársa 1987/88-ban fel nem fedezte őket. Az ő közreműködésével a Szerb Rádió és Televízió Lemezkiadó Vállalatánál (PGP RTS) több lemezt és hangszalagot adtak ki. A zenekar híre pedig lassan eljutott a határon túlra is. Az első lemez, a Lakodalom van a mi utcánkban1987-ben jelent meg, a második, a Hölgyeim és uraim, ez a Hetes fogat lakodalmas zenéje 1988-ban, a harmadik, a Hiába van palotád Budán szintén 1988-ban és a negyedik, a Tiszta szívvel, teljes lélekkel 1990-ben jelent meg.

A nyolcvanas, kilencvenes években divat volt a sátoros lakodalom, a násznépet is a zenekar kísérte végig az utcákon.

Volt olyan lakodalom, ahol 2-3 napig muzsikáltunk, és olyan is, ahol több mint 10 kilométert lesátáltunk a nászmetetet kísérve. Az esküvő és a fényképezkedés alatt sem pihentünk, az emberek akkor gondtalanabbak voltak, és szerettek mulatozni. Akusztikus zenekarként kezdtük, erősítés nélkül, így a lakodalmas menetet is könnyebben kísértük. Később mi is követtük a divatot, és lassan egyre hangosabbá vált a zene. Sok csárdást, mulatós zenét, táncdalt, keringőt, hallgató dal játszottunk.

Az Újvidéki Televízió Zenebona című műsorában többször is felléptek, más vajdasági zenekarokkal. Ott voltak a muskátli zene jeles képviselői: a Hetes fogat mellett a temerini 3+2, a muzslyai Szivárvány, a zombori Sógorok, a topolyai Napsugár, a II Félidő, Inci, Biszák Júlia.

A zenekar kétszer is járt Ausztráliában, 1990-ben és 1991-ben.

Milacski Gyurka volt osztálytársam, aki akkor már Ausztráliában élt, egy lakodalomban hallott bennünket, és készített rólunk felvételt. Később azt megmutatta az Ausztráliában élő, muzslyai származású, Pálinkás Jánosnak, aki az előző évben már a Szivárvány együttest leszerződtette. Az ő segítségükkel kijutottunk 2 hónapra, ahol az ottani magyarságnak muzsikáltunk. Jártunk Melbourne-ben, Sidney-ben, Adelaide-ban. A következő évben, 1991-ben ismét ott jártunk, de akkor már itt kezdődtek a zavargások, voltak akik már behívót is kaptak. A 3 hónapos vízum lejárta után az itteni háborús helyzet miatt menedékjogot kaphattunk. Voltak akik még 1 évig maradtak, de aztán csak hazajöttek. Végül csak Paska Béla maradt Ausztráliában.

A Hetes Fogat 2003-ig aktívan muzsikált, csak a tagok cserélődtek ki: Janošev Mladenko helyett Hodonicki Tibor, Halla Nándor helyett az óbecsei Ludvig Endre, Paska Béla helyett pedig a bácsfeketehegyi Sós József muzsikált.

A Tölgyesi Tiborral készült teljes interjú az Újvidéki Rádió Mozaik című műsorában hangzott el (2021.02.15-én), amelyet a következő linken hallgathatnak meg, a 41. perctől:

 

https://media.rtv.rs/hu/delelottimozaik/62723


 

 

Pintér Andrea

szenttamas.rs