Hírek

Szenttamas.rs

 

Tanácskozást rendezett a VMSZ Ifjúsági Fóruma

 

A nemzet választ elnevezéssel tartott 2018. március 3-án tanácskozást a VMSZ Ifjúsági Fóruma Bácsfeketehegyen. Szenttamást az összejövetelen a helyi ifjúsági fórum elnöke Sulc Adrián és alelnöke Brasnyó Kornélia képviselte.Az előadók soraiban volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Pásztor Bálint, Kovács Elvira és Fremond Árpád köztársasági képviselő, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke. Jelen volt Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, aki az aktuális magyarországi kampányról beszélt.

Az előadások témái a következők voltak: A nemzet fejlődése és védelme, Szerbia és Magyarország viszonya, Vajdasági magyar közösség 10+10 éve, Kampányban a nemzet, A magyar nemzet az EU-ban, továbbá Az MNT a Kárpát-medencében. Az eseményen elsősorban az április 8-i magyarországi parlamenti választásokról beszélgettek a résztvevők. A bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesületben megtartott tanácskozáson elhangzott, élnünk kell állampolgári kötelezettségünkkel az anyaországi országgyűlési választáson.

Fehér Szabolcs, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke többek között kifejtette, a rendezvényt azért szervezték meg, hogy a VMSZ Ifjúsági Fórum tagjai első kézből kapjanak információkat a magyarországi támogatások és más Magyarország és Szerbia közötti együttműködésekről, hogy ezekkel az információkkal felvértezve tudjanak beszélni a fiatalokkal, miért érdemes elmenni szavazni, és miért érdemes a Fideszre szavazni: ‒ Az összejövetel megszervezésével az volt a célunk, hogy a VMSZ ifjusági fórumainak tagjai találkozzanak olyan vezető tisztségeket betöltő politikusokkal, akik első kézből tudnak információkat adni arról, milyen a szerb–magyar együttműködés, pontosabban a két ország közötti együttműködés, milyen a támogatási rendszer. Informácót kaptunk továbbá arról, hogy mi a terve a mostani kormánynak a mi közösségünkkel, és mindezt első kézből mi, az ifjúsági fórum tagjai tovább tudjuk adni fiataljainknak, ismerőseinknek, akik érdekeltek ebben a témában. Arra szólítunk fel mindenkit, hogy a Fideszre szavazzon, hiszen ez az itteni magyar közösség érdeke – mondta portálunknak a rendezvény főszervezője.

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője szerint a vajdasági magyarságnak nem mindegy, hogy milyen kormány van hatalmon Magyarországon, ezért is fontos részt venni az április 8-i szavazáson. Mint mondta, egy olyan kormányra van szükség, amely a nemzet egészében gondolkodik, amely úgy a gazdaságfejlesztés, az oktatás, a kultúra, a tudományosság, a sport vonatkozásában is megmutatja a nemzet egységét. Kiemelném, hogy a magyar kormány egyenrangúként tekint a szabadkai és pécsi magyarra, és ilyen szempontból azt gondolom, hogy fontos a lehetőségeinkhez mérten hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely a nemzet egészében gondolkodik a gyakorlat mezején is, és ez a Fidesz–KDNP szövetség.

Az eseményen a párt elnöke, Pásztor István elmondta, a Vajdasági Magyar Szövetségnek a Fidesz–KDNP stratégiai partnere, ezért abban érdekeltek, hogy jól szerepeljenek az április 8-i választásokon. Hangsúlyozta, emellett van egy másik érdek is, mégpedig az, hogy egy olyan politikai összetételű parlamentje legyen Magyarországnak és egy olyan kormánya, amelyik az egyetemes nemzetben való gondolkodást fogja tovább vinni. Azok a külhoni magyar állampolgárok, akik voksolni szeretnének magyarországi országgyűlési választásokon, március 24-ig regisztrálhatnak a magyar Nemzeti Választási Iroda névjegyzékébe.

A tanácskozás után a VMSZ Ifjúsági Fóruma elnökségi ülést tartott, ahol minden település beszámolt a helyi fórumok aktivitásairól. Ugyanakkor szó volt az idei, immár hagyományos 2018 perces focitornáról, amelyet újra a zentai sportcsarnokban rendeznek meg. A tornát a fiatalok ezúttal nem májusban, hanem szeptemberben tartják.

A szenttamási Ifjúsági Fórum elnöke, Sulc Adrián a találkozót követően elmondta, a körzeti elnökök és elnökségi tagok egyértelműen állást foglaltak az mellett, hogy itt Vajdaságban teljes mértékben támogatják az anyaországi Fidesz–KDNP koalíciót. Elmondta továbbá, hogy április elején a VMSZ ifi aktivistái Vajdaság minden területéről Pécsre és Dunaújvárosba utaznak, ahol egy hétvégén az ottani Fidesz-aktivistáival közösen terepmunkát és toborzást végeznek, szórólapokat osztanak: ‒ A tervek szerint Szenttamásról három fiatal utazik Pécsre, és kapcsolódik be a kampányba. Megállapodás született arról is, hogy az itteni ifjúsági szervezet teljes mértékben támogatni fogja az őszre esedékes MNT választásokon a magyar összefogás listát. Ifjúsági szervezetünk ugyanúgy sokat köszönhet az MNT munkájának és pályázatainak – mondta Sulc Adrián.

A szenttamási ifjúsági fórum elnöke egyúttal felhívta minden szenttamási nagykorú fiatal figyelmét, aki érdeklődik a szervezet munkája iránt, illetve szeretne bekapcsolódni bármilyen tevékenységbe (különböző munkaakciók, bálak, rendezvények stb.), hogy mindenkit szívesen látnak. Jelentkezni a VMSZ Ifjúsági Fórum Szenttamás facebook oldalon lehet. 

szenttamas.rs (Fotó: facebook)