Hírek

Szenttamas.rs

 

Jánoshalmi kezdeményezés a vajdasági testvértelepüléseken

 

Közösségépítő tábor elnevezéssel egyhetes ingyenes tábort szerveznek Jánoshalmán a vajdasági testvérvárosok, Topolya, Temerin és Szenttamás fiataljai számára,

augusztus 14-e és 20-a között

 

A tábor részleteinek ismertetése, valamint a civilek közötti kapcsolatfelvétel és az együttműködési területek létrehozása volt a célja annak a látogatásnak, amely keretében a hétvégén egy háromtagú jánoshalmi delegáció kereste fel a dél-magyarországi település vajdasági testvérvárosait, Topolyát, Temerint és Szenttamást. A delegációt Bajkó Károly, a Bácska Csillaga Civil Háló képviselője vezette, rajta kívül jelen volt még Bajkó Ilona hitoktató és Menyhárt Sándor, Jánoshalma plébánosa.

A szenttamási plébánián, továbbá a Gion Nándor Emlékházban zajlott találkozót követően Bajkó Károly elmondta, a három testvérvárosban a plébánosokkal, a civil szféra és az ifjúság képviselőivel találkoztak. Mindenhol ismertették az augusztusban sorra kerülő tábor részleteit, ugyanakkor keresik az utat az itteni és a jánoshalmi egyesületek, vagyis a civilek együttműködésére. A 25 éve működő Erdélyi Hagyományokért Egyesület ügyvezetője elmondta, a kulturális témakörök mellett a fő cél a határon innen és túli ifjúság megmozdítása, összehozása: ‒ Olyan ötlet született, hogy Jánoshalma és az itteni testvérárosai körében hálózatot építsünk ki. Ennek érdekében az idén márciusban Topolyán létrejött a Bácska Csillaga Civil Háló, amelynek fő célja az összefogás és az összetartás ebben a régióban. Szeretnénk olyan fiatalokat toborozni, akikkel ezen a téren együtt tudunk dolgozni. Az első konkrét lépés Jánoshalma, Topolya és Temerin részéről a Hagyományos Aratóünnepségen való részvétel lesz, amelyet július 14-én rendeznek meg Szenttamáson. Ennek keretében egy gyermekrajz-kiállítást szervezünk, melynek témája természetesen az aratás, de kézműves foglakozásokat is tervezünk. A második program Jánoshalmán egy közösségépítő táborról szól, amelyet augusztus 14-e és 20-a között szeretnénk megvalósítani, és amelyen a testvértelepülésekről érkezett fiatalok próbálnak meg egy közösségben gondolkodni. Szeretnénk, ha a tudást és irányt, amit ott kapnak, hazahoznák, és itt erősítenék tovább – magyarázta Bajkó Károly. Mint mondta, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ,,kultúrában él a nemzet”. ‒ Amíg magyar kultúra van a szórványban, addig magyar szó is marad. Mi ezt a gondolatot szeretnénk elültetni a fiatalok fejében – szögezte le beszélgetőtársunk. 

Paraczky László