Bejelentő

Szenttamas.rs

 

Ünnepekre hangolódva

Tanuljunk játékos formában és közösségben

A szenttamási Arany János Magyar Művelődési Egyesület a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában Tanuljunk játszva mesélve és táncolva elnevezéssel több hétvégén át zajló eseménysorozatot – játékos időtöltést szervez a gyerekek, fiatalok és minden érdeklődő számára. Az eseménysorozat fő célja a közösség összekovácsolódása és az identitásmegőrzés mellett az egykori novemberi és decemberi magyar népi hagyományok megismerése, ahol az előadás- és foglalkozásvezetők a programokban való aktív részvételre buzdítanak mindenkit. A játékos és tartalmas foglalkozások mellett tanulásra is lehetőség nyílik.

Az eseménysorozat 2023. november 17-én (péntek) indul, amikor 16 óra 30 perctől a felsős tagozatos diákokat és minden olyan gyereket várnak, akik kedvelik az irodalmat, a közösségi- és drámajátékot, a szereplést, és akik szeretnének aktívan és vidáman játszani. A játékos időtöltés egy órát, vagyis 17 óra 30 percig tart. A diákokkal Drobnyik Aranka magyartanárnő és Bakos Donatella egyetemista foglalkozik.

Másnap, november 18-án (szombat) délelőtt 9 órától a magyar történelem a téma. Minden diákot és nem diákot szeretettel várnak az iskolába. A foglakozásokat és az előadást Kiss Csaba történelemtanár vezeti.

Ezt követően 10 órától a novemberi hagyományokat ismerhetik meg az érdeklődők, Berecz Gaál Brigitta óvodapedagógus segítségével. A témakörök: nálunk nincs Halloween, csak mindenszentek és halottak napja van, de foglalkoznak még Szent Márton legendájával és ehhez kapcsolódó játékokat játszanak. A népi hagyományok keretében december 2-án az adventi népszokások (betlehemezés, adventi koszorú, mézeskalács-készítés stb.) a téma. December 9-én 10 órától a Luca-napi szokások (kottyolás, Lucacédula, Luca-kalendárium stb.), december 16-án pedig a karácsonyi népszokásokról lesz szó (regölés, Aprószentek-napi vesszőzés stb.).

Salamon Rudolf, az Arany János MME elnöke elmondta, a rendezvénysorozat célja, hogy a gyerekek népi játékok segítségével megismerjék és átéljék népi hagyományaink értékeit, s közben ápolják anyanyelvünk kincseit.

− Népi játékokkal, népdalokkal gazdagított előadásra, továbbá irodalom és történelem órára hívunk minden kedves játszós kedvű gyermeket, hogy közösen megismerjük az előttünk álló ünnepekhez fűződő hagyományokat, szokásokat, identitásunkat és anyanyelvünk szépségét – fogalmazott az egyesület elnöke.

 

 

Szöveg: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs