Hírek

Szenttamas.rs

 

Sajószentpéteren lépett fel a szenttamási Kalala néptáncegyüttes

Néptánc- és népdaltalálkozót rendeztek Sajószentpéteren a hétvégén a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A rendezvény, amely az Összefogás Sajószentpéterért Alapítvány szervezésében jött létre, a Sajószentpéteri Művelődési házban zajlott 2016. június 45-e között. Az első napon nemzetközi néptánc- és népdaltalákozóra került sor, amelyen a helyi Sajógyöngye népdalkör és a Tücsökmadár Néptáncegyüttes mellett fellépett a Szentkirályi asszonykórus (Sajószentkirály, Felvidék, Szlovákia), a Kalala néptáncegyüttes (Szenttamás, Vajdaság, Szerbia) a Hüpürcsös néptáncegyüttes (Szentegyháza, Erdély, Románia), valamint a Hímes néptáncegyüttes (Nagyrozsvány, Kárpátalja, Ukrajna).  Fellépett még a Debrőről érkezett Borostyán Néptáncegyüttes is, továbbá Vass Ildikó Szegedről.

A nemzeti összetartozás napja rendezvénysorozatot Demeter Zoltán országgyűlési képviselő nyitotta meg, ünnepi beszédet pedig Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott.

Vasárnap Zetényi Csukás Ferenc tartott előadást a trianoni diktátumról, majd Meister Éva színművész Trianoni harangok című estjét tekinthette meg a közönség.

Forgács Ibolya, a szenttamási Hagyományápolók Klubjának elnöke elismerően nyilatkozott a magyarországi rendezvényről. Mint mondta, a szenttamásiak csoportja pénteken megtekintette az Országházat, szombaton pedig Sajószentpéteren először a klub Ficsóresz férfikórusa, majd a kilenctagú Kalala néptáncegyüttes dél-alföldi táncokkal mutatkozott be az ottani közönségnek. Másnap a csoport ugyanezeket a produkciókat Tardonán is bemutatta. A Sajószentpéteri Művelődési házban a rendezvény közös énekkel (Örökségünk) folytatódott, amit fáklyás felvonulás követett. Végül ünnepi istentisztelet, majd koszorúzás követetkezett.

A fellépők képek

A fellépők képek

szenttamas.rs