Egyházi élet

Szenttamas.rs

Dr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök karácsonyi üzenete

Iránymutató az emberi élet nagy kérdéseire

Keresztény testvérek!

Pénzes János püspök

A karácsonyi jászolban kisgyermek fekszik, a gyermek Jézus. Ezt a képet már megszoktuk. Ezt a karácsonyi jelenetet írja le Szent Lukács az evangéliumában, amikor a pásztorok bementek az istállóba, és ott egy, a jászolban fekvő gyermeket találtak bepólyázva. Szent János evangéliumának prológusában azt szeretné mondani az író, hogy abban a kisgyermekben Isten igéje lett emberré. Sokszor eszünkbe jutnak az emberi élet nagy kérdései. A nagy bölcselők, mint Emmanuel Kant, ezeket a kérdéseket a következőképpen tették fel: Mit tudok megismerni? Mit kell cselekednem? Miben tudok remélni? 

Az első nagy kérdés így hangzik: Mit tudok megismerni? Amikor a megismerés után vágyakozunk, az igazságot keressük. Az igazság kérdése elsősorban annak kérdése, vajon igaz-e vagy sem valamilyen adat. Erre alapozódik a tudomány. Az Újszövetségben négy különböző evangéliumot találunk Jézus életéről és cselekedeteiről, melyek részben különböző adatokat tartalmaznak. A Szentírás olvasása és értelmezése az értelem fényében az egyház alapvető feladata. Krisztus magáról mondja: „én vagyok az igazság”. Mindaz, aki közeledik az igazsághoz, Krisztushoz kerül közelebb, és ezzel együtt emberi életünk sorsdöntő igazságához, Isten titkához, amelyben a mi életünk is el van rejtve.

A második nagy kérdés: Mit kell cselekednem? Jézus egészen egyszerű parancsokat ad: Szeresd Uradat, felebarátodat pedig mint önmagadat! Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük! Látogassátok meg a betegeket, vigasztaljátok a szomorkodókat, segítsetek a szegényeken! Ezek nagyon is konkrét útmutatások, és nem csillogó szociális projektumok. Feladatunk fényt hozni a sötétségbe, nyitott szívűeknek lenni inkább, mint számítónak és titokzatosnak. Krisztus világossága szeretne világítani ebben a világban általunk.

A harmadik nagy kérdés: Miben remélhetünk? Jézus az élet teljességét ígéri mindazoknak, akik követik Őt, és mindezt nem csupán a túlvilágon, hanem már ebben a világban is. Az élet teljessége a kereszténység értelmezésében nem azt jelenti, hogy gondtalanul élünk. Az élet teljessége azt jelenti, hogy értelemmel és megelégedettséggel teli az életünk, mely nem roppan össze az élet nagy csapásainak terhe alatt. Jézus az élet teljességének értékét példabeszédekkel mutatta meg; ez a remény olyan, mint a földben elrejtett kincs vagy az értékes gyöngy. Amikor az utolsó legnagyobb csapást elviseljük, a halált, reméljük, hogy azokat a szavakat halljuk, mint a jobb lator a kereszten: „még ma velem leszel a Paradicsomban”. Az örök élet Istennél az öröm és a béke teljessége. Isten igéje lett emberré Jézusban. Krisztus számunkra az út, az igazság és az élet. Isten megtestesült Fiában, olyan iránymutatót adott nekünk, melyet követve mindig tudjuk mit kell ismernünk, mit kell cselekednünk, és miben tudunk remélni.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok minden jóakaratú embernek áldott karácsonyt és sikerekben gazdag új évet.

 Dr. Pénzes János

szabadkai megyéspüspök