Önkormányzat

Szenttamas.rs

 

Négy új cukorbeteget találtak

A Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete és a Helyi Közösség újabb ingyenes orvosi ellenőrzését a Szenttamási Mozgássérültek Sport és Rekreációs Egyesületével közösen szervezte meg 2015. szeptember 26-án 8 és 10 óra között  a Községi Szakszervezet helyiségeiben. Az akció ideje alatt az ingyenes vércukorszint és vérnyomásmérés mellett ingyenes testsúly és a magasság mérést, továbbá szaktanácsadást is tartottak.

Az akció után dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör elnöke hírportálunknak elmondta, a szombat délelőtti akcióban az egyesület 15 tagja vett részt, közöttük pedig négy új cukorbeteget fedeztek fel, akik maguk sem tudták, hogy betegek. Ez az adat, a magas arány tovább motiválja a cukorbetegség ellen küzdőket, hogy még több helyen, szervezetben, intézményben végezzék el a vizsgálatokat, hiszen az időben felfedezett betegség a korai fázisban gyógyítható: −Az akció keretében volt elég időnk arra is, hogy elbeszélgessünk a páciensekkel a különböző betegségek megelőzését, illetve idejekorán való felfedezését illetően. Elsősorban a túlsúly, az érredszeri megbetegedések, magas vérnyomás és annak következményei, továbbá a betegségek szövődményeinek kialakulásáról és ezek megelőzéséről volt szó, amelyek egyébként egyesületünk szórólapjain is szerepelnek. Ugyanakkor kiváló lehetőség nyilott az ingyenes orvosi szaktanácsadásra is, amiért az itt megjelent idősebb emberek néha órákig várakoznak a rendelőkben. Részünkről nagy fontossággal bír az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, a fizikai aktivitás (mozgás) fontosságának ismertetése, ami ezúttal sem maradt el.

Dr. Ilija Gazepov kiemelte, akcióikat a község területén működő sportegyesületek tagjainak ingyenes vizsgálatával folytatják, ami után a négy általános iskola nyolcadikos diákjai, majd a gimnázium tanulói kerülnek sorra.

Kék Kör akció 2015. szeptember 26. képek

Kék Kör akció 2015. szeptember 26. képek

P. L.