Hírek

Szenttamas.rs

 

Ingyenes mérések egy héten át

Az egészség világnapja (április 7-e) alkalmából a szenttamási Dr. Đorđe Bastić Egészségház és a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete több közös, ingyenes betegségmegelőzési akciót indított.

Az első ilyen akcióra április 1-jétől egy héten át kerül sor az egészségház gyógyszertárában (állami gyógyszertár) 8 és 11 óra között. A szervezők ezúttal ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést végeznek, a helyszínen pedig az érdeklődők ingyenes egészségügyi tanácsokat is kaphatnak. A méréseket délutánonként 14 és 19 óra között a Kék Kör helyiségében (Sonja Marinković 18.a) végzik.

Dr. Ilija Gazepov, az egyesület elnöke az akcióval kapcsolatban elmondta, az ingyenes orvosi ellenőrzéseket szeretnék folyamatossá tenni, mert van rá igény, ugyanakkor az egészségügyi tanácsokért is szép számban fordulnak hozzájuk a polgárok: − A tanácsokat illetően fontos kiemelni, hogy a páciensek hozzák magukkal az egészségügyi leletekről szóló dokumentációt, a cukorbetegek pedig folyamatosan ellenőrizhetik a cukorszintet, mégpedig éhgyomorra, két órával a reggelit követően, valamint napközben. Mindez mellett persze külön foglalkozunk az egészséges táplákozással, az egészséges életmóddal és a mozgás, azaz a fizikai aktivitás fontosságával. Nem kevésbé fontos, hogy ma egy aláírásgyűjtést kezdeményeztünk a cukorbetegek helyzetének a javítása érdekében. Ilyen módon szeretnénk nyomást gyakorolni az állami intézményekre, hogy tegyenek konkrét lépéseket a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére, ugyanis sokan még mindig nincsenek tisztában a betegséggel és annak szövődményeivel.

Hogy mennyire fontos a cukorbetegség kialakulásának megelőzése, azt a statisztikai adatok is alátámasztják: a világon jelenleg 285 millió ember szenved cukorbetegségben, Vajdaságban 270 ezer cukorbeteg él, Szerbiában a számuk meghaladja a 750 ezret, ami az itt élő polgárok 8,2 százaléka. Közülük legtöbben, mintegy 90%, a 2-es típusú cukorbetegség áldozata. Szenttamáson mintegy 1000 cukorbeteg szerepel nyilvántartásban. Évente az orvosok átlagban 16 ezer új cukorbeteget regisztrálnak. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2030-ig a világon 440 millió cukorbeteg lesz. Jelenleg minden 10. másodpercben 3 ember betegszik meg, egy pedig meghal.

Bátorításként hat a tény, hogy a megelőző egészségügyi beavatkozások és a betegség folyamatos ellenőrzése révén, továbbá az egészségügyi ellátás javításával a megbetegedések és elhalálozások száma csökkenthető.

 

P. L. (Fotó: A. B.)