Felhívás

Szenttamas.rs

 

Ingyenes vizsgálatok a gyógyszertárban

A cukorbetegség világnapja alkalmából a Kék Kör egyesület megelőző vizsgálatokat végez

 

A cukorbetegség világnapja, november 14-e alkalmából a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete november 13-ától november 17-éig a dr. Đorđe Bastić egészségház gyógyszertárában (állami gyógyszertár) 8 és 11 óra között ingyenes vérnyomás- és cukorszintmérést végez. Dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör elnöke elmondta, az az egyesület működésének fő célja a cukorbetegség korai felismerése a polgárok körében, a betegek életminőségének javítása, továbbá a betegség kialakulásának megelőzése érdekében az egészséges és helyes életmód és táplálkozás népszerűsítése.

− A munkaügyi, foglalkoztatási, veteránügyi és szociális minisztérium, valamint a szenttamási önkormányzat támogatásának köszönhetően a Kék Kör egyesület aktív és hatékony megelőző munkát vállalt fel, különösen azokon a napokon, amikor a cukorbetegség világnapját ünnepeljük. Kérjük a község polgárait, hogy hétfőn, kedden, szerdán és pénteken éljenek a lehetőséggel, egészségügyi könyvecske, időpont egyeztetés és várakozás nélkül egyszerűen ellenőrizzék vércukorszintjüket és vérnyomásukat, egyúttal pedig javaslatokat is hallhatnak a megbetegedés kockázatának csökkentésére, továbbá az egészséges étrend és a fizikailag aktív életmód fontosságáról – mondta az akciót megelőzően dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör elnöke.

Felhívta a figyelmet arra, hogy cukorbetegség, más néven diabétesz (Diabetes Mellitus), olyan anyagcsere betegség, mely a cukor túlzott felhalmozódását okozza a vérben. A glükóz a szervezet nélkülözhetetlen energiaforrása, mely a sejtekbe való beépülését követően hasznosul. Kiemelte, a cukorbetegség az egyik leggyakoribb krónikus, nem fertőző betegség, az mellett hogy jelentős egészségügyi problémát jelent, egyúttal általános társadalmi és gazdasági probléma is.

A világon több, mint 540 millió cukorbeteg él, 2021-ben 6,7 millió ember, azaz minden 5. másodpercben meghalt valaki ebben a betegségben. Szerbiában a hivatalosan nyilvtántartott betegek száma 800 ezer felett van, Szenttamáson pedig mintegy 1200 cukorbeteg él, vagyis az össz lakosság 9 százaléka. Valószínű, hogy a lakosság további 40 százaléka is cukorbeteg, de nem szerepelnek nyilvántartásban. A polgárok nem kapnak kellő mértékű felvilágosítást magáról a betegségről és a kockázatokról, pedig annak korai felfedezése a teljes gyógyuláshoz vezethet – mondta Gazepov.

Egyúttal felkérte a község polgárait, hogy vegyenek részt a jövő héten kezdődő ingyenes vizsgálatokon.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs