Felhívás

Szenttamas.rs

 

Ingyenes mérések a szenttamási cukorbetegek egyesületében

 

Az egészség világnapja (április 7-e) alkalmából a szenttamási Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete ingyenes betegségmegelőzési akciót indít.

Az első ilyen akcióra április 5-től egy héten át kerül sor az egyesület székházában (Sonja Marinković utca 18.a) minden munkanapon délután 17 és 19 óra között. Április 5-én, 7-én, 10-én és 11-én az akciót délelőtt is megszervezik, 8 és 11 óra között. A szervezők ezúttal ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést végeznek, a helyszínen pedig az érdeklődők ingyenes egészségügyi tanácsokat kaphatnak a COVID-19 betegséggel kapcsolatban is.

Dr. Ilija Gazepov, az egyesület elnöke az akcióval kapcsolatban elmondta, az ingyenes orvosi ellenőrzéseket szeretnék folyamatossá tenni mert van rá igény: − Arra kérjük az érdeklődőket, hogy hozzák magukkal az egészségügyi leletekről szóló dokumentációt, a cukorbetegek pedig folyamatosan ellenőrizhetik a cukorszintet, mégpedig éhgyomorra, két órával a reggelit követően, valamint napközben. Mindez mellett persze külön foglalkozunk az egészséges táplákozással, az egészséges életmóddal és a mozgás, azaz a fizikai aktivitás fontosságával, a koronavírus- járványt illetően pedig tanácsokat adunk mindenkinek.

Szenttamáson mintegy 1000 cukorbeteg szerepel nyilvántartásban. Évente az orvosok átlagban 16 ezer új cukorbeteget regisztrálnak. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2030-ig a világon 440 millió cukorbeteg lesz. Jelenleg minden 10. másodpercben 3 ember betegszik meg, egy pedig meghal.

 

P. L.

szenttamas.rs