Hírek

Szenttamas.rs

 

Művészet és inklúzió a Kátai-tanyán

A szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesületének Művészet és inklúzió elnevezésű projektuma az idén bekerült a NIS Szerbiai Kőolajipari Vállalat A közösségnek közösen projektumai közé. Slavka Popić, az egyesület elnöke elmondta, az újabb támogatásnak köszönhetően az idei évben több projektumot is megvalósíthattak. Az egyik ilyen projektum egy napos képzőművészeti műhelymunkát látott elő, melyet az egyesület tagjai szeptember 22-én a Lepši snovi civil egyesülettel és az  Április 8-a roma szervezettel közösen a Szenttamási Art Galéria művészeinek közreműködésével valósítottak meg a kishegyesi Kátai-tanyán.

− Az idei műhelymunka sorrendben a negyedik, amely itt a Kátai-tanyán kerül megrendezésre. A téma ezúttal az élelmiszer, az elkészített munkákat pedig hamarosan a szenttamási Kultúrotthon galériájában láthatják a szülők és az érdeklődők – mondta Slavka Popić. Az elnökasszony kiemelte, az egyesület tagjainak ez egy újabb komolyabb találkozása volt a műalkotások létrejöttének folyamatával. Az egy napos alkotótábor pedig nemcsak egymás megismerését és új barátságok kialakulását hozta magával, hanem rávilágított arra, hogy a fogyatékos gyerekek iránti előítéleteket el kell törölni, és el kell ismerni értékeiket.

Fuszkó István, a szenttamási Art Galéria elnöke elmondta, a műhelymunkán Kishegyesen három évvel ezelőtt 17-, tavaly 25, az idén pedig 50 gyerek vett részt. Ezzel szemben a csoportot kísérő Art egyesület tagjainak száma évről évre csökken, hiszen a buszban nincs elég ülőhely. Ugyanakkor a megítélt támogatás összege is csökken, és egyelőre még nem tudni, jövőre sikerül-e összehozni a kishegyesi kirándulást. Kiemelte, az anyagiak eddig sem a művészek számára kellettek, hanem az útiköltségre és a munka folyamán felhasznált anyag megvásárlására.

Az egyesület elnöke hozzátette, törekszenek arra, hogy minden évben új téma legyen a műhelymunkán, amit a gyerekek feldolgoznak. Mint mondta, az első évben a cirkusz és a bohócok, tavaly a madarak és a rajzfilmfigurák, az idén pedig a kenyér és az ennivalóval kapcsolatos témák közül válogathattak kedvükre a gyerekek.

Fuszkó István

− Jómagam, mint fafaragó, erre az alkalomra nagyobb fakanalakat, fatányérokat és egyéb konyhai kelléket készítettem, amit a kis művészek befestettek vagy különböző papírból, textíliából készült anyagokkal díszítettek. Persze minden egyes kézimunka és alkotás  hazavihető – mondta Fuszkó István, aki szerint az ilyen műhelymunkáknál a művészek és a gyerekekkel megbízott pedagógusok szoros együttműködésére van szükség, hiszen csakis így juthatnak kifejezésre a tehetségek és a kiváló alkotókészséggel rendelkező gyerekek. Ugyanakkor a közös alkotás szépsége, a társalgás és játék elmaradhatatlan része a fogyatékosok mielőbbi önállósulásának folyamatában.

Zorica Paroški, a Gyöngy egyesület pszichológusa szerint a projektum megvalósításának részeként egy olyan napot sikerült összehozni, ahol nemcsak a fejlődésben lemaradt gyerekek, hanem a nehéz szociális helyzetben élők is találkozhattak, ismerkedhettek egymással. Mint mondta, az idén több olyan személy is eljutott az egy napos táborba, aki még soha nem volt kiránduláson egyszerűen azért, mert a család anyagi helyzete ezt nem teszi lehetővé.

Zorica Paroški

− Tudni kell, hogy a fogyatékosok általában érzékeny, visszahúzódó, bezárkódó természetű emberek, akik számára nem igazán adódott a lehetőség, hogy bizonyítsák a bennük rejlő tehetséget, tenni akarást. Tehát csak lehetőséget kell nekik adni, amit később nagyon meghálálnak. Egyesületünkben éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek belső énjének felszabadulására, a félénkség legyőzésére, ami rövid időn belül be is következik, hiszen – bár más-más fogyatékossággal rendelkeznek − nagyon jó barátságok szövődnek közöttük. Ugyanakkor, mint azt a mai műhelymunka után is láthattuk, a kreativitásuk is előjön, felszabadultak, és jókedvűek – magyarázta a pszichológus.

A délelőtti és délutáni alkotások közötti „szünetben” az egy napos tábor résztvevői körbejárták a Kátai-tanyát, játszhattak az épületek melletti játszótéren, megnézték az itt élő állatokat, és kipróbálhatták a „konditerem” felszereléseit.

Kirandulás a Kátai tanyára képek 2015. szeptember

Kirandulás a Kátai tanyára képek 2015. szeptember

Kirandulás a Kátai tanyára képek 2015. szeptember

 

Paraczky László