Hírek

Szenttamas.rs

 

Két év alatt csodálatos együttműködés épült ki

Két évvel ezelőtt kezdődött Kiskunhalas és Szenttamás együttműködése, amely szinte az első pillanatoktól kezdve hétmérföldes léptekkel halad előre. A két város vezetősége is találkozott már, a kétoldalú kapcsolatot azonban egyelőre a két település civil egyesületei erősítik.

Az együttműködés 2014. augusztus 30-án kezdődött, amikor a szenttamási Hagyományápolók Klubjának Kalala néptáncegyüttese a halasi Sóstó fürdő családi nap rendezvényen mutatkozott be a közönségnek, ezt a halasi civil szervezetek küldöttségének október 18-i, szenttamási látogatása követte. Ugyanazon év december 6-án újra a szenttamásiak vendégszereplése következett, akik Kiskunhalason, több helyszínen is bemutatták az itteni, eredeti betlehemes játékot.

2015. január 17-én a szenttamási Őseink Zenéje rendezvényen a halasi csipke és Halas Táncegyüttes mutatkozott be. Májusban a Halasi Borudvar keretében újra fellépett a Kalala néptáncegyüttes, majd a csoport Szent Iván-napi fellépése következett, június végén. Szeptember 11-én a Stevan Vladislav Kaćanski-Bard Kultúregyesület táncosai a 36. Halasi Szüreti Napok rendezvényen léptek fel.

A szenttamási Népkönyvtárban november 4-én Palásti Károly történelem szakos középiskolai tanár az 56-os eseményekről és az ezt megelőző és követő időszakról tartott előadást. December 18-án újra a szenttamási betlehemezők látogattak el Halasra, ezúttal a Pitypang Néptáncegyüttes kis csapata mutatta be a gyönyörű szenttamási hagyományt.

2015. február 7-én a halasi Közösségek Házában bemutatkozott a Gion Nándor Emlékház, idén április 8-án pedig a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyen szenttamási diákok is részt vettek. Június elején a Határtalanul program keretében Kiskunhalasról egy autóbusznyi diák kereste fel a Gion Nándor Emlékházat. A néhány nap múlva, pontosabban június 25-én, szombaton sorra kerülő a Szent Iván-napi ünnepségre a Pitypang Néptáncegyesület Suttyó táncegyüttese, továbbá Salamon Ákos és Forgács Szabolcs utazik. A kicsik halászosdi somogyi táncokat adnak elő, az énekkettős pedig al-dunai farsangos dalokkal lép fel.

Nyugodtan leszögezhető tehát, hogy a két település civiljeinek köszönhetően rövid idő alatt egy tartalmilag gazdag, kulturális és hagyományápoló együttműködés vette kezdetét, amelyet mindkét oldalról pozitívan támogatnak. Az egyenes, őszinte barátkozáson alapuló művelődési programcsere és együttműködés a már meglévők mellett remélhetőleg a közeljövőben más jellegű kapcsolatfelvétellel is folytatódik.

Plakát

Paraczky László