Hírek

Szenttamas.rs

 

Lezajlott a szenttamási KKT XXI. ülése

 

A szenttamási Községi Képviselő-testület sorrendben 21. ülését 2018. május 10-én tartották a községháza nagytermében. Az ülésre az elnöknő, Milena Alargić, összesen 9 napirendi pontot javasolt megvitatásra és elfogadásra.

A legtöbb figyelmet a Szenttamás Község új kölcsönfelvételéről szóló határozat kapta, amelyről csaknem egy órán át vitáztak a képviselők. A tisztelt ház többsége ugyanis zöld fényt adott annak a 3.034.500,00 dináros kölcsönnek, amelyet egy új önkormányzati, szolgálati gépkocsi vásárlására szántak.

Az új személygépkocsi vásárlását a polgármester, Radivoj Paroški indokolta meg azzal, hogy a polgármesteri hivatal az elmúlt 25 évben mindössze két gépkocsit vásárolt. A mostani, amelyet még 2002-ben gyártottak, már nem eléggé biztonságos, többször is javították, ami nagyon sok pénzbe kerül. Az ellenzék képviselői hevesen támadták a javaslatot, szerintük ebben a nehéz időkben egyáltalán nincs szükség egy új, 26 ezer eurós személyautó vásárlására. Branko Gajin, a nevével fémjelzett polgárok csoportjának frakcióvezetője kifejtette, teljesen egyetért azzal, hogy a község vezetőinek egy biztonságos gépjárműre van szüksége, viszont nem ért egyet azzal, hogy ekkora ,,vagyont“, vagyis mintegy 26 ezer eurót fizessenek egy szolgálati járműért. Szerinte ennél van sokkal jobb és olcsóbb lehetőség és persze személygépkocsi is. Emlékeztetett arra, hogy a tartományi titkárság gépparkjában sincsenek ilyen luxus gépjárművek, ott mindenki ,,beéri” a 15-18 ezer eurós Oktavija személyautókkal.

Őt követően a napirendi pont keretében többen is felszólaltak, volt aki helyeselte a kölcsönre vásárolt luxusautó kezdeményezését, viszont volt, aki ellenezte. A polgármester újabb felszólalásában azzal érvelt, hogy a személygépkocsit nem egyszerre kell kifizetni, hanem havi résztletekben, amelyek megközelítőleg 80 ezer dinár körül alakulnak, ami a községnek nem nagy kiadás. A javaslatot végül szavazattöbbséggel elfogadták.

Az ülés folytatásában elfogadásra került a Nádaljai II. Kataszteri Egység földtagosításának és megvalósításának a határozata, továbbá a Szenttamás község területén lévő utakról szóló határozat módosítása és kiegészítése, valamint a Testnevelési és Rekreációs Központ alapításáról szóló határozat módosítása. A sutomorei nyaralóval kapcsolatos legújabb határozatok viszont újabb parázs vitát eredményeztek. Az erről szóló indokolt javaslat szerint a Srbobran nyaraló irányítását átvevő Kft. alakításáról szóló határozat 14. cikkelyének első bekezdése a jövőben a következőképpen hangzik: Szenttamás község, mint a szóban forgó kft. alapítója ezennel átadja a vállalatnak a Sutomoreban lévő nyaralót, amely az ottani 2095 számú kataszteri egységen épült és 880 négyzetméteres, a 2094-es kataszteri egységen épült, 440 négyzetméteres melléképületekkel együtt, amelyek ingatlanként Montenegróban, Sutomoren, az ottani kataszteri hivatalban a 109. szám alatt kerültek bejegyezésre, és 1/1 arányban Szenttamás község tulajdonát képezik, eltulajdonítási jog nélkül, és a jelzálog minden formája felvételének lehetősége nélkül.

Változik a nyaralóról szóló határozat 15. cikkelye, amely ezentúl így hangzik: Az új vállalat köteles a Szerbiai Gazdasági Ügynökségben ezen határozat meghozatalától számítva, a bejegyzést követően azonnal, de legfeljebb 60 napon belül elvégezni a Plava obala üzleti egység bejegyzését Montenegróban, Bar községben, amely üzleti egység Sutomoren, a Novaković part sz. n. címen található, az ezen határozat 9. cikkelyében említett tevékenység végzésére.

Az ellenzék szerint tovább folytatódik a múlt század nyolcvanas éveiben a szenttamási adófizetők pénzéből épült nyaraló fokozatos, magántulajdonba való átjátszása, amely egy évvel ezelőtt, egy ottani vállalat megalakításával vette kezdetét. Kifogásolták továbbá, hogy miért nem lehetett Szenttamáson vagy Szerbiában megalakítani a nyaralót irányító vállalatot. Mint fogalmaztak, a külföldön alakított és működő cég működésébe az itteni községi hatalom nem fog tudni beleszólni, mert annak az ottani (ez esetben montenegrói) törvények szerint kell működnie, adóznia stb. A megindoklásban Julija Popić, a községi közigazgatási hivatal vezetője kifejtette, a változásokra azért van szükség, hogy a cég működését összehangolják az ottani törvényekkel és rendeletekkel, mert csakis így működhet a nyaralót irányító cég.

 

P. L.