Hírek

Szenttamas.rs

 

 

Kóló és sültkolbász a téren, avagy Szenttamáson is bemutatkozott a Turiai Kolbászfesztivál

A szenttamási Köztársaság téren mutatkozott be vasárnap a Turiai Kolbászfesztivál. Az árúsítással egybekötött rendezvényt a helyi Ebtenyésztők Egyesülete és a Bard Művelődési Egyesület szervezte.

Jókedv, tánc és hangos zene mellett sültkolbász illata fogadta mindazokat, akik vasárnap délután ellátogattak a Köztrásaság térre. A jó hangulatról a Bard egyesület táncosai gondoskodtak, és természetesen a turiai böllérek, akik erre az alkalomra felállított fabódéból kínálták a frissen sült, immár világhírű turiai kolbászt. Egyúttal mindenkit meghívtak a jövő hétvégén, vagyis a február 16–18-ig tartó, sorrendben 34. Turiai Kolbászfesztiválra. Mint mondták, a világrekordot ezúttal is egy méterrel megdöntik, és 2034 méteres óriáskolbászt készítenek.

– Két bemutatón már túl vagyunk. Zomborban és Szabadkán is nagyszerűen sikerült a rendezvény idei bemutatkozása, szívesen fogadtak bennünket az ottani szervezők. Mindkét helyen több, mint egy tonna kolbászt adtunk el mindössze néhány óra leforgása alatt. Szabadkán most voltunk 29. alkalommal, és a városi Vöröskeresztnek 50 kg friss kolbászt adományoztuk. Fontos kiemelni, hogy a népszerűség valószínűleg azért sem csökken, mert az árakat folyamatosan, már több éve ugyanazon a szinten tartjuk. A rostélykolbász 150, a nyers, friss kolbász 500, a száraz, füstölt kolbász pedig mindössze 600 dinárba kerül – mondta portálunknak a kolbászklub elnöke, Miroslav Atanasković-Toča. Hozzátette, a nagy redezvény előtt hátravan még egy promóció Újvidéken. A Halpiacnál lévő téren pénteken, február 9-én már a kora reggeli óráktól megkóstolható és megvásárolható a turiai kolbász.

– A következő hétvégén újra Turia lesz a világ közepe, hiszen több tízezer látogatót várunk a faluba, az egész ország területéről és külföldről is. A kísérőrendezvények már kedden elkezdődnek, és vasárnap estig meg sem állunk. Mindenkit nagy szeretettel várunk, és ígérjük, hogy ezúttal is kiválóan fognak szórakozni – mondta végezetül az elnök.

Kedden, február 13-án a rendezvény védnökeinek napját tartják, csütörtökön a művészeké és a képzőművészeké a főszerep, pénteken pedig már a nagyszínpadon is lesznek fellépések. A hosszúkolbász bemutatójára szombaton, február 14-én kerül sor, amit a megnyítót követően méterszámra árulnak majd. A szombat esti sztrávendég Dženan Lončarević lesz.
P. L.