Hírek

Szenttamas.rs

 

Ferenc-csatorna és novellagyűjtemény

Szenttamáson bemutatták Bordás Győző két könyvét

Szenttamáson a Gion Nándor Napok rendezvénysorozat keretében csütörtökön, február 8-án a helyi Népkönyvtárban megtartották Bordás Győző szerzői estjét, amelyen a Csatorna született és a Velünk történt című kötetetek kerültek bemutatásra. A szerzővel Buzás Márta és Buzás Mihály beszélgetett.

− Tavaly volt Kiss József csatornaépítő születésének a 275. évfordulója, halálának a 210. évfordulója, két évvel ezelőtt pedig arra emlékeztünk, hogy 220 éve teljes hosszában hajózható a csatorna. Ilyen évfordulók jöttek össze, és ennek köszönhetően jelent meg a kétnyelvű Csatorna született könyvünk, amelyet Attila bátyámmal együtt írtunk. A Ferenc-csatorna a legrégebbi csatorna egész Európában. Hogy mi volt a gazdasági indítéka a megépítésének? Az, hogy Kiss József megállapította, hogy a Duna és a Tisza vízszintje között 3,8 méter a különbség, ami szerinte három zsilippel áthidalható, ezáltal 158 kilométerrel lerövidítette az utat a Kárpátoktól Budáig és Bécsig. A 92 kilométer hosszú csatorna megépítése egy hatalmas munka volt, manapság el sem lehet képzelni, hogy medrét ásóval és lapáttal ásták ki. A munkálatok Verbász és Kúla között kezdődtek, ezt követően pedig Szivácig folytatódtak, innen a mérnök a vizet a Fekete-tóba vezette, így a lecsapolást követően mintegy 120 ezer hektár termőföldet kapott, amivel nagyban hozzájárult a csatorna mentén történő települések létrejöttéhez – fogalmazott a verbászi születésű író.

Bordás Győző tavaly ünnepelte 75. születésnapját, a Forum Könyvkiadó gondozásában ez alkalomból jelent meg a Velünk történt című kötete, amely 24 novellát tartalmaz.

− Ezek többnyire igaz történetek, sokszor dokumentum novelláknak nevezem őket, mert egy csomó valós alapjuk van. A fikció viszont mindenhol megtalálható és természetes – mutatott rá a szerző.

A Hangya András képekkel illusztrált novellagyűjteményt Buzás Márta válogatta és szerkesztette.

A rendezvény Szenttamás önkormányzata és a Forum Könyvkiadó Intézet Könyvet a szórványba! programja részeként valósult meg.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Fotó: Paraczky László és Németh Dezső

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs