Hírek

Szenttamas.rs

 

Humanitárius támogatásban részesült három szenttamási család

 

Dicséretet érdemel az a kezdeményezés, amely a szenttamási önkormányzat és a segíteni akaró polgárok között jött létre a nehéz helyzetben élő polgárok megsegítése céljából.

Živorad Đurić, avagy ahogyan a helyiek ismerik, Žića Maradona, nemrégiben költözött Szenttamásra. Azonnal bekapcsolódott a társadalmi életbe, és elsősorban a település szebbé tételére irányuló akciókat kezdeményezett, emellett humanitárius tevékenységet is folytat. A napokban a Radivoj Paroški polgármesterrel folytatott beszélgetésen elmondta, a Szociális Központ véleményét kikérve három nehéz anyagi helyzetben élő családon szeretne segíteni. Ők hűtőszekrényt, mosógépet és villanytűzhelyet kapnak ajándékba, a családok gyermekei pedig ruházati cikket és lábbelit.

Paroški és Đurić csütörtökön felkeresték a három családot. A tuki, a vásártéri és a szolidáris városrészben szinte alapvető életfeltételek nélkül élő, két, három és négy gyermeket nevelő önellátó édesanyákat kerestek fel. Ezeket a családokat az önkormányzat − lehetőségeihez mérten − támogatja Đurić urat pedig az érdekelte, a műszaki felszerelésből mire van a legnagyobb szükségük.

A látogatást követően Živorad Đurić elmondta, szinte az egész országot bejárta, ahol csak tudott, segített a rászorulóknak. Több óvoda, iskola és rászoruló, kisgyermekes család kapott eddig támogatást: − Szenttamás az első látásra megtetszett, megvásároltam és felújítottam a Žaba bar éttermet, kiváló embereket ismertem itt meg, köztük a polgármestert, valamint a Helyi Közösség elnökét. Elkezdtük megvalósítani a kitűzött célokat, fehérre festettük először a vásártéri, majd a településen lévő összes fa törzsét. A polgármester kezdeményezésére június 5-én, a környezetvédelem világnapján fát ültetünk el a központi parkban, a jövőben pedig minden évben különös rendezvénnyel emlékezünk meg erről a jelentős napról. A parkból mindannyian elmegyünk a Duna−Tisza−Duna-csatorna mindkét partjára, ahol nagytakarítási akciót szervezünk – sorolta beszélgetőtársunk, aki egyúttal felhívta a polgárok, de különösen a fiatalok figyelmét, hogy kapcsolódjanak be az akcióba.

A polgármester először is köszönetet mondott a családoknak nyújtott közvetlen támogatásért, továbbá minden kezdeményezésért és segítségért, amit Đurić úr eddig a környezetvédelem terén sikeresen megvalósított: − Intézményein keresztül az ökormányzat támogatást nyújt a nehéz helyzetben élő családoknak, számukra minden segítőkész, jóakaratú ember adományait szívesen fogadjuk. Ma három ilyen családhoz látogattunk el, akik szemmel láthatólag nagyon hálásak voltak. Nem örülünk annak, hogy 200 polgártársunk veszi igénybe a Népkonyha szolgáltatásait, és hogy még többen igénylik a Szociális Központ támogatását, viszont annak igen, hogy mindenkinek tudunk valamilyen módon segíteni, amikor bajban van. Ez rávilágít az önkormányzat munkájának komolyságára, és azokra, akik támogatják az ilyen munkát – mutatott rá a szenttamási polgármester, aki ezt követően a környezetvédelem fontosságáról beszélt. Kiemelte, június 5-e, a környezetvédelmi világnap alkalmából az önkormányzat nagyszabású akciót szervez, amelynek fő célja tudatosítani a polgárokban a környezetvédelem fontosságát: − Ezen a téren már több jelentős lépés is történt: Határozat született a Kiserdő mint természetpark megalakulásáról, amelynek célja, hogy a Kiserdőt felújítsuk és védelem alá helyezzük. Szenttamás egyike azon kevés községeknek, amelyek tavaly pályáztak a fásításra kiírt pályázatokra, idén erre a célra jelentős összeget kaptunk, a projektumot Nádalján valósítjuk meg. Azon vagyunk, hogy leállítsuk a Krivaja és a Bácskai Nagycsatorna további szennyezését, amivel arra ösztönözzük a szomszédos önkormányzatokat, hogy tegyék ugyanezt. Szeretnénk mozgósítani a polgárokat, rávilágítani erre a fontos problémára, hogy előre mozduljanak a környezetvédelem szempontjából fontos dolgok. Így például a szenttamási Helyi Közösség tanácsának elnöke, Ninoslav Jokanović kezdeményezésére megalakult a helyi cserkészegyesület, és számítunk arra, hogy Szenttamás hamarosan feljebb kerül a zöld övezetekben gazdag községek listáján – fogalmazott a polgármester. Egyúttal felkért mindenkit, hogy kapcsolódjon be a pénteki takarítási akcióba, amelynek a Nagyhíd körüli csatornapart rendbetétele a célja.Paraczky László

szenttamas.rs