Hírek

Szenttamas.rs

 

 

Ingyenes jogi tanácsadás a menekültek, visszatérők és kitelepítettek számára

Ingyenes jogi tanácsadás és jogi szolgálat igénylése volt a témája annak az összejövetelnek, amelyre pénteken a szenttamási községháza üléstermében került sor. A jogi segítség igénylésének részleteleiről a fővárosi jogsegély iroda munkatársai, Vladimir Mojsilović és Mia Fukuda Sofijanić jogászok, továbbá Nada Šarčev, Szenttamás Község menekültügyi kérdésekkel foglalkozó biztosa tájékoztatták a jelenlévőket. A mintegy 30 érdeklődővel először közösen, majd külön-külön is beszélgettek.

Nada Šarčev kiemelte, a menekültügyi kérdésekkel foglalkozó iroda hamarosan bekapcsolódik az EU egyik regionális projektumába, amelynek keretében a menekültek, visszatérők és kitelepítettek 15 házra pályázhatnak, ugyanakkor az eddigi három montázsház mellett még háromra lehet pályázni. Mint mondta, Szenttamás község területén eddig 108 menekült család kapott építőanyagot a régi házak felújításához, 52 házat és hat montázsházat kaptak, további 50 család pedig támogatásban részesül, összesen közel 1 millió euró értékben.

− Szenttamáson ma megvalósult az ingyenes jogi segélynyújtási projekt, kihasználtuk az alkalmat, és elbeszélgettünk a menekültekkel és száműzöttekkel foglalkozó biztossal, hogy közösen egy hivatalos szekciót szervezzünk, amelyben bemutattuk tevékenységünket, és közelebb hoztuk az itt képviselt kategóriákhoz. Ezt követően külön-külön is elbeszélgettünk az emberekkel a konkrétan felmerülő problémákról. Úgy értesültem, hogy az itt élők többsége a visszatérők csoportjába tartozik, ugyanakkor vannak széttelepített menekültek is. Mindannyian igényelhetik az ingyenes jogsegély-szolgálatot. A szolgálat az ingyenes tanácsadás mellett felöleli a megfelelő kérvények megírásának és átadásának támogatását, továbbá a legmagasabb szintű jogi képviseletet. A visszafogadási megállapodás alapján a visszatérők a domináns kategória, a problémák főleg a státuszhoz kötődnek, amivel egyúttal több olyan más probléma is felvetődik, mint az egészségügyi ellátásra való jog, a szociális biztosítás, a személyes dokumentumok igénylése, a gyerekek óvodába, iskolába való beíratása stb. – mondta az ingyenes jogi szolgálat belgrádi képviselője, Vladimir Mojsilović ügyvéd.

 

Paraczky László (Fotó: A. B.)