Hírek

Szenttamas.rs

 

Koszorúzás és tiszteletadás

1918. november 11-én a franciaországi compiègne-i erdőben állomásozó vasúti szerelvényen Franciaország és Németország aláírták a fegyverszüneti egyezményt, amivel hivatalosan véget ért az első világháború, amelyben Szerbia volt a legtöbbet szenvedett és a legtöbb áldozatot hozott ország. Ezért 2012 óta november 11-e Szerbiában állami ünnep.

A fegyverszünet napjáról Szenttamáson tizenegy éve istentisztelettel és a pravoszláv templom bejáratánál elhelyezett, az első világháborúban elesettek nevét tartalmazó táblánál koszorúzással emlékeznek. Idén a kegyelet virágait Szenttamás önkormányzata mellett a Harcos Szövetség községi bizottsága, a háborús veteránok egyesülete és a Szerb Haladó Párt képviselői helyzték el.

− Az első világháborút követő fegyverszünet napja egy újabb alkalom arra, hogy tisztelettel adózzunk minden áldozatnak, emlékezzünk ősökre, akik népünket és házánkat védve estek el a Nagy Háborúban. A mai nap nem csupán számunkra, hanem egész Európa és a világ jó részének is jelentős, ezért örülök, hogy szép számban összejöttünk ezen a jeles ünepen – mondta a koszorúzást követően Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs