Hírek

Szenttamas.rs

 

Az I. világháború végi fegyverszünet napja - november 11.

 

1918. november 11-én délelőtt 11 órakor az antanthatalmak és a Német Birodalom képviselői aláírták a fegyverszüneti egyezményt a compiègne-i erdőben egy vasúti kocsiban, és ezzel hivatalosan is végert ért az első világháború. Ilyenkor állami rendezvényeket tartanak, megemlékeznek az 1914 és 1918 közötti háborús időszak szerb áldozatairól, és koszorúznak. A négy év alatt az összlakosság számát nézve Szerbia a legtöbb áldozatot szenvedett országok egyike volt Európában és a világon is.

Szerbiában ezt a napot 2012-ben ünnepelték meg először. Szenttamáson ebből az alkalomból a pravoszláv templom falán található 1925-ben készült kőtáblánál, a Nagy Háborúban elesett harcosok emlékművénél koszorúztak. Az egyházi szertartást követően az önkormányzat, a Harcosok Szövetsége, a Hrabri Borci háborús veteránok egyesülete, valamint a helyi harcosok és rokkantak egyesülete koszorúzott.

− A megbékélés napját ünnepeljük az első világháború összes áldozata előtt, azok előtt, akik életüket adták hazánk szabadságáért. Az akkori szerb lakosság egyharmada vesztette életét a Nagy Háborúban, országunk pedig az akkori lakosság számával arányosan az első helyen áll az áldozatok számát tekintve. Az elképzelhetetlen háborús pusztítás amelyet népünk akkoriban átélt, mély fájdalom- és szenvedésnyomokat hagyott maga után, amelyeket soha nem fogunk elfelejteni. Soha nem szabad elfelejtenünk hogy a bátor és kicsi Szerbia visszaszerezte területét a megszállóktól, katonáink hatalmas utat tettek meg. Emlékezzünk vissza: Cer, Kolubara, Drina és Albánia. Ezért ünnepeljük ma népünk hősiességét és szabadságát. Dicsőség a hősöknek, akik védték Szerbiát! − mondta a koszorúzást megelőzően Milena Alargić, a szenttamási képviselő-testület elnöke.
 

P. L.

szenttamas.rs