Önkormányzat

Szenttamas.rs

 

Olasz és kínai üzletemberek Szenttamáson

Két komoly külföldi befektető is járt a napokban Szenttamáson, mindketten az itteni befektetéseket illető feltételekről érdeklődtek. A polgármesteri hivatalban először az olasz, majd a kínai cég képviselő tárgyaltak a község illetékeseivel, mindkét nagyvállalat  mezőgazdasági, ezen belül is főleg élelmiszeri termékek feldolgozásával foglalkozik.

Az olasz Dimmidisi vállalat az egyik legnagyobb zöldsaláta feldolgozó cég Olaszországban és Spanyolországban. A cég vezetői Giuseppe és Domenico Battagliola a szenttamási önkormányzatban elmondták, komoly szándékaik vannak egy itteni átvevő és feldolgozó üzem kiépítésére. Első nekifutásra 5 millió eurós beruházással, mintegy 150 dolgozót tudnának foglalkoztatni, amit később 500 hektáros területen fóliasátrak kiépítése és az ezekben való termelés követ majd. Giuseppe Battagliola elmondta, szeretné, ha a mezőgazdasági termelők együtt tudnának előre haladni a vállalattal.

− Szeretnénk termelői partnerséget kialakítani. A mezőgazdasági termeléssel szemben, ahol a kézi munkerőt csaknem mindenütt felváltották a gépek, nálunk a salátatermesztésnél még mindig kézi munkerőre van szükség. Szenttamáson egy feldologozó és csomagoló gyárat szeretnénk építeni, ahol 100150 munkást tudnánk alkalmazni, a fóliasátrakban viszont ennek a többszörösére lenne szükség. A felvásárló cégekkel nagyon jó a kapcsolatunk, termékeinket már előre értékesítjük – emelte ki az olasz üzletember.

Zoran Mladenović polgármester a megbeszéléseket követően elmondta, több, mint egy éve dolgoztak azon, hogy az olasz cég vezetőit elhozzák Szenttamásra.

− Most végre sikerült meglátniuk, megismerniük az itteni erőforrásokat, az önkormányzat pedig minden rendelkezésére álló kapacitással támogatni fogja a kezdeményezést. Most az maradt hátra, hogy az olasz vállalattól megérkezzen a hivatalos szándéklevél a befektetésre vonatkozóan, ami egyúttal azt is jelentené, hogy a cég képviselői érdekelve vannak egy itteni feldolgozóüzem kiépítése iránt – mondta a szenttamási polgármester.

A kínai, pontosabban pekingi cég nagyságát tekintve a 230. helyen áll világon, több, mint 100.000 dolgozója van. Szerbiába mintegy 100 millió dollárt szeretne befektetni, Szenttamáson pedig 530 dolgozót tudna foglalkoztatni. Egy olyan cégről van szó, amelynek fő tevékenysége ugyancsak kötődik a mezőgazdasághoz, de emellett élelmiszeripari termékek, szeszesital, ruházati cikkek stb. gyártásával, továbbá hús és zöldségfélék feldolgozásával foglalkozik. A kínai cég képviselői elmondták, a felsorolt termékek gyártására mintegy 500 hektáros földterületen 20 gyárat szeretnének építeni, az árut pedig elsősorban Kínában és az orosz piacon értékesítenék.

A szenttamási polgármester a kínai üzletemberekkel való tárgyalást követően elmondta, a delegáció már magával hozta a hitelesített szándéklevelet, ami egyúttal azt is jelenti, hogy szándékaik komolyak.

− Csaknem kétéves munka előzte meg a kínai delegáció látogatását, ez alatt az idő alatt folyamatosan próbáltuk meggyőzni a vállalat vezetőit arról, hogy miért érdemes nálunk befektetni. A nyersanyagot és az emberi erőforrást kizárólag a község területéről biztosítanák, a termelés pedig kizárólag a külföldi piac felé irányulna. Természetesen most a két állam közötti megbeszélések, majd azok sikeres kimenetele után a dokumentáció rendezése következik, de bízom abban, hogy a dolgok zökkenőmentesen és gyorsan haladnak. A két befektető, ha minden jól megy, több, mint 600 családnak biztosít azonnali jövedelmet, aminek ebben a nehéz, munkanélküliséggel teli időkben óriási a jelentősége – tette hozzá a szenttamási polgármester.

Külföldi befektetők jártak Szenttamáson

Külföldi befektetők jártak Szenttamáson

 

Paraczky László