Kultúra

Szenttamas.rs

 

150 évvel ezelőtt született Lenka Dunđerski

A Lenka gyűrűje elnevezésű rendezvénysorozat keretében kiállítással és irodalmi műsorral emlékeztek csütörtökön, november 7-én szenttamási Kultúrotthon galériájában Lenka Dunđerski születésének 150-dik, és a Santa Maria della Salute című vers közzétételének 110. évfordulójára. A műsort, amely Pamele Kiš (szoprán) és Aleksandre Rakić (zongora) alkalmi összeállításával kezdődött, az est moderátora Hadži Zoran Lazin publicista nyitotta meg, és kiemelte: − A mai kiállítás és irodalmi műsor három tényezőnek tudható be. 150 évre volt szükség, hogy megértsük és felfedezzük, hogy az 1869-ben született Lenka Dunđerskit a mai kor egyik legtöbbet idézett és említett személyei közé soroljuk. Az alkalmi kiállítás elsősorban róla szól. A másik tény a versek verse, azaz a legszebb szerelmes vers, amelyet 110 évvel ezelőtt olvashattak először. A harmadik tény pedig számomra különösen öröm, és ez nem más, mint Lenka mozaikszerű kollázsának öröksége, amelyet Verica Milošević színész és festőművész készített és mutat be a városnak.

Az est folytatásában Hadži Zoran Lazin bővebben is kifejtette a szerb szerelmi líra legszebb versének a Santa Maria della Salute megjelenésének 110. évfordulója alkalmából rendezett, Lenka és Laza emlékét őrző immár hagyományos kiállítás célját, a jelenlévők pedig a témához kapcsolódó alkalmi szavalatokat hallhattak. A verseket Željka Jelić, Raša Perić és Goran Blagojević, továbbá Miodrag Petrović színművész adta elő.

Verica Milošević felszólalásában elmondta, azért jöttek Szenttamásra, hogy a városnak ajándékozzák a Lenkáról készült és emlékéhez fűződő tárlatot: − Mindenkit arra kérek, hogy olyan szeretettel fogadják ezt az ajándékot, mint amilyen szeretettel készítettem Önöknek. Az ajándékot a város első emberének, Radivoj Paroškinak adom át, és arra kérem, hogy vigyázzon rá, és fedezze fel benne azt a szépséget, amit jómagam. Vigyázzon rá, és ápolja Lenka emlékét!

Miután megköszönte a bizalmat és az ajándékot, a szenttamási polgármester felszólalásában kifejtette, a város folyamatosan törekszik arra, hogy méltó emléket állítson Lenka és Laza emlékének. Megígérte, hogy a kollázst állandó tárlatként mindenki megtekintheti: − Szenttamás a kultúra ápolását illetően mindig kimagasló helyen állt, főleg Laza Dunđerski idejében. A később kialakult időszak viszont folyamatosan arra késztette a várost, hogy valamilyen mozgástérbe kerüljön. Valójában a különféle kulturális tartalmakon keresztül nem csupán a kulturális, hanem a településhez kapcsolódó nagy, elsősorban történelmi évfordulók megünneplését is hozzákapcsoltuk. Igazából nem tudom, hogy ez mennyire sikerült, de törekszünk, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk mindenből – mondta a szenttamási polgármester. Hozzátette, a Lenka gyűrűje díj az egyetlen olyan rendezvény, amely nem az általános, hanem a szerelmi költészetről szól. Általa és a hozzá kapcsolódó rendezvényekkel próbálja a város életre kelteni és megőrizni a Dunđerski család, továbbá Lenka és Laza Kostić emlékét. Radivoj Paroški egyúttal bejelentette, a szerelmespárnak hamarosan emlékművet emelnek a város főterén.

Az ünnepi műsor végén Hadži Zoran Lazin elmondta, a programot Vajdaságban ötödik alkalommal mutatták be, Szenttamáson kívül még Újvidéken, Verbászon és Kumánon is láthatta a közönség.Paraczky László (Fotó: M. Š.)