Kultúra

Szenttamas.rs

 

Ami a lelkesedés után marad

A szenttamási Zsebszínházban szerdán bemutatták a Šta ostaje posle zanosa (Mi marad a lelkesedés után) című monodrámát.

A Natalija Obrenović szerb királyné (1859‒1941) életének egy-egy mozzanatát feldolgozó interaktív előadás szereplője, Jelica Brestovac a bemutatót követően elmondta, a darabban a bánat, a könny és a kacaj egyaránt keveredik, akárcsak a mai hétköznapokban: − Az előadásba közvetlenül bekapcsolódnak a nézők is, vagyis megszűnik a nem látható ,,határvonal” a színpad és a nézőtér között. Minderre pedig azért kerül sor, mert túl bizalmas történetről van szó, amely összeköti a színészt és a közönséget, aki egyúttal tanúként éli meg az eseményt. A közönség reakciója lenyűgözött. Mindannyian egyként lélegeztek, követték a történetet, amikor pedig nehéz pillanatokról volt szó, hallottam a sóhajokat, s talán még néhány könnycseppet is láttam. Mindez mellett voltak vidám percek is, és úgy érzem, sikerült teljesen egyensúlyban tartani az eseményeket.

Ennek ellenére a közönséggel való kapcsolatfelvétel csak a figyelemfelkeltés egyik jele volt, ami gazdagította a darabot, mert a lényeg a drámai pillanatokon van, amelyek a szerb királynő lelkiállapotára utaltak.

− Az előkészület ideje alatt a darab minden mozzanata többszöri próbán és ellenőrzésen ment keresztül, semmit sem bíztunk a véletlenre, nem játszadoztunk a tényekkel és a tényezőkkel. Amit bemutattunk, minden meg is történt. Természetesen itt is vannak jól elrejtett titkok, amelyekkel a történelem nem foglalkozik, ideértve a királynőket is – mondta végezetül a színésznő.

P. L. (Fotó: A. B.)

szenttamas.rs