Művelődés

Szenttamas.rs

 

Művészek a vidám falakért

 

A szenttamási Kultúrotthonban csötörtök este megnyílt a helyi Art Művészeti Galéria képzőművészeti kiállítása. A tárlaton az október 6-án az Art és barátai Szenttamáson elnevezésű projektum keretében készült alkotások láthatók, amelyeket a képzőművészek a helyi Dr. Đorđe Bastić Egészégháznak ajándékoztak. A két hónappal ezelőtt tartott műhelymunkához az Art művészei, a turiai és nádaljai festők mellett a verbászi és újsóvéi Atelje 05 Képzőművészeti Egyesület tagjai is csatlakoztak.

Az Art elnöke, Dragica Gruborović a megnyitón elmondta, a szenttamási művészek az elmúlt 17 évben nagyon sok kiállítást rendeztek, ugyanakkor alkotásaikkal több jelentős vidéki tárlaton is jelen voltak. Az október 6-án tartott műhelymunkán megbeszélték, hogy az elkészült festményeket a szenttamási egészségháznak ajándékozzák, hogy a várótermek, rendelők falát díszítsék.

Az értékes ajándékokat a Dr. Đorđe Bastić Egészégház személyzete és páciensei nevében az intézmény igazgatója, Dr. Radivoje Ostojić köszönte meg, aki kiemelte, a festmények minden bizonnyal vidámabbá és méltóságteljesebbé teszik a falakat: ‒ Az intézmény művészeti munkái minden bizonnyal hozzájárulnak a stressz és a szorongás csökkentéséhez, növelik a beteg bizalmát, és befolyásolják a betegek és a személyzet közötti pozitív kapcsolatot. A művészetet az egészség szerves részeként kell elismerni, és remélem, hogy ez a projektum csak kiindulópontja a várótermek és a betegek tartózkodási helyének esztétikusabbá tételének.

A projektumot Szenttamás község támogatta.

P. L.