Művelődés

Szenttamas.rs

 

Jana Aleksićé az idei Lenkin prsten díj

 

Jana Aleksić belgrádi költő kapja az idén a sorrendben 13-dik Lenkin prsten díjat, amelyet minden évben a legszebb szerb nyelvű szerelmes vers szerzőjének ítélnek oda. Az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban megtartott ülésen a dr. Zoran Đerić (elnök), dr. Dragana V. Todoreskov (tag) és Biljana Puškar (tag) összetételű zsűri egyhangúlag döntött, hogy a díjat az idén Jana Aleksić Harmonia obscurae című verse kapja.

A szenttamási Kultúrotthon így állít emléket a szenttamási Lenka Dunđerskinak, aki megihlette a minden idők legszebb szerelmes versének, a Santa Maria Della Salutenak a szerzőjét. A Kultúrotthon minden év novemberében meghirdeti a pályázatot. Feltételként megszabták, hogy a versnek olyan kötetben kell megjelennie, amely új, azaz az elmúlt egy évben jelent meg. Jana Aleksić Harmonia obscurae című verse 2017-ben a kraljevói Povelja gondozásában megjelent Upijanje című könyvben található.

Jana Aleksić 1984. június 10-én született Kragujevácon. Alapfokú és mesterképzést a Belgrádi Egyetem Filológiai Karának Szerb Tanszékén szerzett, majd 2016-ban ugyanitt doktorált.

A Radmila Popović Alapítvány díját a Szerb irodalom a 20. században témát feldolgozó, legjobb diplomamunkaért kapta, amelyet a belgrádi Filológiai Karon védett meg 2009-ben. 2017-ben fejezte be posztgraduális képzését az olaszországi Velencei Egyetem Szláv Tanulmányok Tanszékének Nyelvtudományi és Összehasonlító Kulturális Szakán. Versei, kritikái, tanulmányai és esszéi irodalmi és tudományos folyóiratokban és gyűjteményekben jelennek meg.

Eddig három verseskötete, a Topao kamen (Čačak, 2014.), az Upijanje (Kraljevo, 2017.) és az Arijel anonym (Belgrád, 2018.), továbbá két monográfiája jelent meg: Opsednuta priča (2013.) és a Žudnja za lepotom i savršenstvom (2014.)

Az idei rendezvény programja:

2018.11.16. (péntek) 19 órai kezdettel a Zsebszínházban szerelmi költészet témakörben kerekasztal megbeszélést tartanak. A résztvevők: dr. Zoran Đerić, Dragana Todoreskov, Biljana Puškar és Pero Zubac.

2018.11.17. (szombat) 19 órai kezdettel a Zsebszínházban sor kerül a Lenkin prsten díj átadásának ünnepségére. Az est keretében Miodrag Petrović, a Szerb Nemzeti Színház színészének előadásában részleteket hallhatnak a Lazar Dunđerski monodrámából, fellép a Szerbiai RTV kórusa, Dragan Vujić Vujke színész pedig Laza Kostić Santa Marija Della Salute című versét szavalja el.

Vasárnap, november 18-án 19 órai kezdettel a fiatal költők legsikeresebb verseit hallgathatják az érdeklődők, november 19-én pedig a Kultúrotthon galériájában a Lenkin prsten elnevezésű festőműhely legsikeresebb alkotásaiból láthatnak kiállítást.

 

P. L. (Fotó: szenttamas.rs, archív)