Hírek

Szenttamas.rs

 

Csaknem minden területen növekedtek a támogatások

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében a szenttamási községháza nagytermében 2019. február 5-én Aktuális pályázatok és a kötelező gazdasági bejegyzések elnevezéssel lakossági fórumot tartottak. Az est vendége Juhász Attila szerbiai mezőgazdasági államtitkár, Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke volt. Az összejövetelt Ifjú Lívia szenttamási falugazdász vezette.

A Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, Molnár Viktor elmondta, a mezőgazdasági fejlesztési alap hiteleit elsősorban a kis- és a közepes gazdasággal rendelkezők célozzák meg, ahol eddig mintegy 20 ezer euró volt a maximálisan igényelhető összeg. Ezt most megduplázták, így egy-egy szerződésbe foglalt kölcsön 40 ezer euróig, azaz 4,9 millió dinárig is terjedhet: ‒ Az utóbbi időben úgy alakult, hogy a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság pályázatai esetében, illetve a mezőgazdasági minisztérium pályázatain szintén lehet jelentkezni a különböző befektetések kapcsán kölcsön-visszaigénylés címen, ez nagyon kapóra jön a mezőgazdasági termelőknek, ugyanis a felvett kölcsönt, vagy esetleg saját zsebből realizált befektetés több mint 50 százalékát vissza tudják igényelni. Úgy gondolom, hogy így gyorsabban tudnak haladni a termelésben, a fejlődésben, eszközbeszerzésben, s nem utolsósorban a termelési minőség javításában – mutatott rá az alap igazgatóhelyettese. A kérdésre, hogy milyen hitelkonstrukció iránt nyilvánul meg a legnagyobb érdeklődés, elmondta, hosszú ideig főleg az öntözéshez kapcsolódó, illetve a kapcsolható eszközök iránt érdeklődtek a termelők, néhány évre visszamenőleg viszont a többéves ültetvények, az állattenyésztés, a hízóborjú, a törzskönyvezett tenyészállatok vásárlása és a méhészet iránt pályáznak a legtöbben. Gyakorlatilag szemmel látható, hogy a köztársaság által támogatott ágazatok rögtön kivetítődnek az emberek óhajaira, ugyanis ezek a támogatások az utóbbi 3-4 évben jócskán megnövekedtek a hízósertések és a törzskönyvezett hízójószág után, és ezt az emberek mint befektetési lehetőséget is látják, szögezte le Molnár Viktor.

Arról, hogy miért fontosak az ilyen jellegű lakossági fórumok, valamint a gazdák tájékoztatása, Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke beszélt, aki kiemelte, hogy a fórumok megszervezését két okból indították el. Az egyik a falugazdászok számának növelése, ami azt jelenti, hogy Vajdaságban jelenleg 20 falugazdász 36 helységben tevékenykedik: ‒ Elsődlegesen őket szeretnénk megismertetni a földművesekkel, és innen jött az ötlet az előadássorozat megszervezéséhez, amelyeken a termelők olyan információkhoz jutnak, amelyek a mindennapi életben nélkülözhetetlenek. Szó lesz a tartományi, köztársasági vagy akár az EU-s támogatásokról és a napszámosok, vagyis a szezonjellegű dolgozók bejelentéséről. Szinte mindegyik témával kapcsolatban a termelőkre új feladatok várnak. Először 18 helységben terveztük megtartani ezt az előadássorozatot, de a szám közben emelkedett. Fontosnak tartjuk elérni azokat a termelőket, akik az idei termelési ciklusban számítanak az információkra akár a tartományi vagy a köztársasági támogatásokat illetően, ugyanakkor az EU-s pályázatokról is tájékozódni szeretnének. Igaz, utóbbiak lassú ütemben honosodnak meg Szerbiában, mert igen komoly feltételeket követelnek meg a termelőktől, és nagyon fel kell rájuk készülni. S végül itt a legújabb információ, miszerint március 1-jétől újra kell regisztrálni, bejelenteni, beírni minden földterületet, amire majd csak május elseje után kérhetik a támogatásokat a termelők. Mindenképpen jelentős, hogy a gazdaságok (újra)regisztrálásában a falugazdászok maximális segítséget nyújtanak, ezért fontos a tevékenységükkel való ismerkedés – mutatott rá Nagy Miklós.

Juhász Attila szerbiai mezőgazdasági államtitkár elmondta, az idei költségvetésben az agrár számára 7 milliárd dinárral több van, így több pénz jut a mezőgazdaság támogatására, ami egyik legfontosabb eleme a költségvetésnek, hiszen az agrárpolitikai intézkedések azon kategóriájában nyilvánulnak meg, amely a vidékfejlesztésre szánt 50 százalékos vissza nem térítendő támogatások kategóriáját érinti: ‒ Ez az, ami a gazdákat közvetlenül is érdekli, hiszen ez számukra bármiféle újítás és befektetés szempontjából a legfontosabb, és a termelés minden ágazatára, tehát a szántóföldi növénytermesztésre, a tejtermelésre, továbbá a hús előállítására, a zöldség-, a gyümölcstermesztésre stb. vonatkozik, ugyanakkor fennmaradnának a fiatal gazdák, ami rendkívül fontos. A költségvetésben ugyancsak fontos tétel a biztosítási prémiumok támogatása, valamint a kölcsönök kamattámogatása, s ezekkel a lehetőségekkel élnek is a gazdák – magyarázta az államtitkár. Hozzátette, a bejegyzett gazdaságok számára egyelőre marad a 4 ezer dináros hektáronkénti támogatás.

A lakossági fórumon Nagy Miklós pályázatíró ismertette az Ipard pályázatírás technikai részleteit.Paraczky László