Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle Jó Pajtás,

2017. november 9.

 

Amíg téli álmára készül a természet, a Jó Pajtás segítségével elutazunk Nils Holgersson csodálatos világába, mely szellemiségében Luther Mártont, és a reformációt idézi.

Fellapozzuk a magyar népmese füllentős oldalait, és elkalandozunk az I. Világháború utolsó, száz évvel ezelőtti zárószakaszának különböző fejezeteibe is. Kalandjainkhoz valódi útikaland is társult, ugyanis a Jó Pajtás eheti számában egy kisebb utazásra visszük az olvasót: az I. Világháború olaszországi frontszakaszára, melyet sokunk elődje bejárt. Szerkesztőségünknek különös élmény adatott meg, ugyanis az utazást Gion Nándor író Szegeden élő unokájával, Becsy Zsomborral tehettük meg. A hetedikes fiú rendkívül fogékony a történelmi témákra, nagy élményt jelentett számára az olvasmányokból, családi történetekből, és dokumentumfilmekből megismert Nagy Háború helyszíneinek közvetelen megismerése.

Olvasóink „találkozhatnak” Tékiss Tamás íróval is, akinek Óbecsén nemrég mutatták be a Samu sejti című új kötetét.

Ezenkívül megmutatjuk hogyan sikerült a szabadkai Đuro Salaj iskola alsósainak állatkerti sétája Palicson, mit lát a pilóta a magasból, hogyan születik az igazgyöngy, kik voltak a boszorkányok, hogyan felismerni az igaz barátot, és nem utolsósorban bemutatjuk a címoldalon szereplő kishegyesei Világos Adriannát, aki még csak nyolcadikos, de gerelyhajításban és vortexdobásban háromszoros országos bajnok.

Nagy Magdolna szerkesztő