Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör (2018.február 15.)

Hányan maradtunk még Vajdaságban?

Az elmúlt időszak egyik fontos kérdése volt, amely a politikusok ingerküszöbét is elérte, hogy hányan mentek el Vajdaságból. Születtek is szerencsétlenül megfogalmazott nyilatkozatok a témában. A találgatások helyett beszéljenek a számok!

Brazil lányból magyar menyecske

„Több mint egy éve érkeztünk, épp a téli időszakban, amikor hosszan tartó hidegek, fagyok voltak. Számomra ez nagyon szokatlan volt, és nehezen viseltem el. Hacsak tehettem, nem mozdultam ki a meleg szobából” – riportpályázatunkra egy igen érdekes írás érkezett.

Érted? Érted!

Vannak hónapok, amikor „felértékelődik” a gyermek, mert szervezetileg istápolt haszonszerzésre lehet felhasználni. Ilyen például böjtelő, az első osztályba iratkozás hava, február, amikor hirtelenjében megnő az érdeklődés a hat és fél évesek iránt – Beretka Ferenc írása az óvodásokért folytatott harcról.

Az interkulturalizmus vajdasági iskolája

Gyakori jelenség, hogy az egykori Jugoszlávia különböző részeiből ide érkező menekültek meglepetten tapasztalják, hogy a Vajdaságban nem csupán szerbek élnek, hanem más nemzeti közösségek is. Emellett sajnos annak is tanúi lehetünk, hogy a tartományban élő különböző nemzetiségű fiatalok egymás között mind gyakrabban angolul kommunikálnak!

Hárman egy kupéban

Életének egyharmada majdnem tipikusan „júgó sors”: fiatal felnőttkoráig Ópazovához kötődött, amely alatt szegről-végről megismerte a volt Jugoszláviát (Koszovó kivételével), majd ezt követte csaknem harminc év németországi munkavállalás, családostul. – Vataščin Péter jegyzete.

Napirenden a nyugtavadászat

„Hoppá, az előző vevő itt felejtette a számlát. Gyorsan elteszem, ugye nem gond, kedveském?” – kérdi a hetven év körüli asszony az eladót, akinek az arcára van írva, semmit nem ért a néni szavaiból. „Hát nem tudja, ezekkel lehet nyerni, autót, lakást?! Csak gyűjteni kell!” – világosítja fel a fiatal kasszást, ő pedig nem marad adós a válasszal: „Aham...” – böki oda egykedvűen, s közben az órájára pillant, hiszen másfél óra múlva vége a munkaidőnek. – Tőke János vezércikke.

Részletesen az ápolási térítésről

Olvasónk ápolási kérelmét a Nyugdíjbiztosítási Alap elvetette. Az indoklásban többek között az olvasható, hogy az elsőfokú szakértői szerv értékelése szerint alapvető szükségleteit külső segítség nélkül is képes ellátni. – Takács Magda több személyt is érintő problémával foglalkozott.

Száguldás, Tomos, szerelem

Kenyeres Károlyt és Ivan Barkovićot, a két szabadkai motorost több évtizedes barátság köti össze, ők ketten vajdasági iparosok közreműködésével elkészítették a híres Tomos GP 50-es tökéletes másolatát.

Veszélyes hulladékok – most kell cselekedni!

Mi történik a veszélyes hulladékkal Szerbiában? Ki és milyen feltételek mellett szállíthatja külföldre? A veszélyes anyagok törvénytelen kezelése, tárolása mekkora veszélyt jelent a környezetre? – a kérdésekre egy szabadkai cég képviselőjét kérdeztük.

Az élet szőnyeg alá söpört apróságai

Ha két szomszédos állam kapcsolatai jók, akkor az adott országok kisebbségeinek a helyzete is jó. Ezért azonnal szögezzük le, még mielőtt bárkiben is kétségek fogalmazódnának meg: a vajdasági magyaroknak jó az, ha kiváló a kapcsolat az anyaország és a szülőföld kormánya között. Így van ez akkor is, ha egyébként meglehetősen sok olyan kérdést tudnánk felvetni, amely sokak szerint megoldásra vár, s valahogy mégsem kerül a két kormány napirendjére.

HÉTKÖZNAP(LÓ): Sej, de becsapnám magamat! – Miskolczi József írása.

KÖZÉLET: Bezzeg az én időmben... – Balla Lajos visszaemlékezésének második része.

A LÉLEK EREJÉVEL: Hamvazószerda.

MÚLTIDÉZŐ: Vörös Dany forradalma.

FESZTIVITRÁZS: Legyen Ön is egy a szépség arcai közül!

ASZTALIZENE: Desdemona olvasószemüvegben – Radics Viktória írása.

IRODALOM: Szeles Anita.

EMBERI SORSOK: Ostorcsattogtatás és kéményseprés Vendégségben Tiszakálmánfalván, Bajmokon, Bajsán, Muzslyán.

ÖTLETSAROK: Horgolt szőnyeg pólókból.

TÁRCA: Ötös fogat – Nagy Nándor jegyzete.

KÉPHISTÓRIÁK: A színészek már a spájzban vannak – Szabó Palócz Attila cikke.

SAJTÓTÖRTÉNETI FELJEGYZÉSEK: Egy évvel ezelőtt indult a Szabad Magyar Szó versrovata (3.).

HOROGRA AKADVA: Horgászújság mint harci felszerelés – Huzsvár József cikke.

SPORT: Olimpia, politika, szél... – Németh János írása.

NEM A GÓLYA HOZZA: Minek öltözzön a gyerek farsangkor?

AZ ORVOS VÁLASZOL: Állami költségen privát rendelőbe?

KONYHA: Májas receptek.

Ezen kívül: kis és óriás keresztrejtvény, sudoku, gyerekszoba, horoszkóp, műveltségi teszt, apróhirdetések, társkereső, viccek és tv-műsor.

A Családi Kör február 15-én megjelenő számának borítóján Újházi Adrienn alkotása látható.